Čapí hnízdo: Pan Babiš plánoval, jak to zvelebí...

16.03.2016 10:11

Vicepremiér Andrej Babiš v poslední době neustále vysvětluje nesrovnalosti kolem farmy Čapí hnízdo ve středočeských Olbramovicích. Vytrvale přitom tvrdí, že do roku 2013, kdy farma přešla pod jeho firmu Agrofert, s ní neměl nic společného. Jenže důkazů proti tomuto tvrzení přibývá a s tím posledním přišel deník Právo.

Čapí hnízdo: Pan Babiš plánoval, jak to zvelebí...
Foto: ReproFoto: FTV Prima
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie

Hlavní momenty celé kauzy byly v posledních dnech probrány mnohokrát. Nyní se však ukazuje, že ačkoliv se k farmě Čapí hnízdo Andrej Babiš hlásí až od roku 2013 a vehementně popírá, že by s ní měl cokoliv společného v roce 2008, kdy velmi problematicky dostala padesátimilionovou dotaci z EU, ve skutečnosti nejspíš stál za projektem od samého počátku.

Celý komplex Čapího hnízda stojí na pozemcích původního Dvora Semtín. Statek s lihovarem a osmdesáti hektary půdy koupila v roce 2006 od dědiců původních vlastníků společnost Imoba, patřící do holdingu Agrofert. Podle Babiše kupovala pozemky se záměrem pronajímat je jinému investorovi, kterým se poté stala právě společnost Farma Čapí hnízdo, v době žádosti oficiálně samostatná (nyní rovněž začleněná do Babišova holdingu Agrofert).

Dědičky původního vlastníka, které s Imobou obchod uzavíraly, však nyní tvrdí, že za protistranu od počátku vystupoval Andrej Babiš a že rozhodně nemluvil o pronajímání někomu jinému, ale o tom, že on sám polorozpadlý areál zvelebí.

Rodina původního hospodáře získala majetek zpět v restituci. Byl však v dezolátním stavu, a proto prakticky nebylo možné na něm pokračovat v hospodaření. Stále žijící vdova po původním vlastníkovi odmítala někdejší rodinné sídlo prodat, ale po její smrti se tři dcery-dědičky rozhodly nevyužitého statku zbavit, neboť některé budovy již začínaly být v havarijním stavu.

V této situaci se objevili lidé od Andreje Babiše z Agrofertu a nabídli odkoupení nechtěné nemovitosti. Sestry souhlasily a jednání probíhala velice rychle.

Podstatné však je, že lidé z Agrofertu při jednáních prodejcům předestírali, jaké velkolepé plány holding s farmou má. „Že budovy uvedou do původního stavu a že to bude sloužit původnímu účelu, že to bude na úrovni 21. století. Když mi to zástupci pana Babiše řekli, byla jsem v sedmém nebi,“ vzpomíná Dagmar Lamačová, jedna z prodávajících sester.

Její sestra doplnila, že jednání vždy probíhala v sídle Agrofertu, nejprve na Žižkově, později po přestěhování v současné centrále na Chodově. Postoj protistrany byl prý vždy formulován tak, že o renovaci areálu má zájem sám šéf Agrofertu Andrej Babiš.

Smlouvu s nimi za společnost Imoba podepisoval právník Václav Knotek. Právě on později zakládal „zcela nezávislou“ společnost Farma Čapí hnízdo a měl být i vlastníkem části jejich akcií. Právník Knotek ale též působí ve statutárních orgánech některých společností z holdingu Agrofert, například Kosteleckých uzenin. Spravuje též Nadaci Agrofert.

V transakcích kolem Čapího hnízda vystupoval i sám Andrej Babiš. Ten byl totiž předsedou představenstva společnosti Imoba, vlastnící pozemky pod Čapím hnízdem, a z tohoto titulu podepisoval smlouvy, kterými byly přikupovány některé pozemky, například sousední rybník.

Přesto nadále trvá na tom, že až do roku 2013 neměl s Čapím hnízdem vlastnicky nic společného, pouze jej občas užíval jako běžný návštěvník (například když na Čapím hnízdě v roce 2012 poskytoval rozhovor časopisu Forbes).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…