Čas pro vládu Německa? Telička odmítl Sputnik a navrhl něco jiného

10.02.2021 7:30

Německo, které má přes 80 milionů obyvatel, zaznamenalo za jediný den přírůstek 9140 nových případů koronaviru. Osmkrát menší Česko zaznamenalo za ten samý den přes 7600 nových případů. To ukazuje, že v Německu pandemii zvládá kancléřka Angela Merkelová lépe, než český premiér Andrej Babiš (ANO) v České republice. Někdejší český eurokomisař Pavel Telička proto začal volat po tom, aby nám Německo pomohlo. Ale nejen s pacienty, nýbrž s celkovou správou země.

Čas pro vládu Německa? Telička odmítl Sputnik a navrhl něco jiného
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

S koronavirovou pandemií bojuje takřka celý svět a čísla ukazují, že Česko tento boj zvládá podstatně hůře než sousední Německo. V České republice se za necelý rok trvání pandemie nakazilo koronavirem něco přes 1 milion lidí. V Německu to bylo 2,3 milionu lidí. Jenže v Německu žije osmkrát víc obyvatel.

V Česku na koronavirus zemřelo přes 17 tisíc lidí, v Německu to dosud bylo přes 62 tisíc úmrtí. S přihlédnutím k počtu obyvatel v obou zemích je tedy zřejmé, že v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v Česku úmrtnost na koronavirus podstatně vyšší než v Německu.

Německá kancléřka Angela Merkelová tedy čelí pandemii lépe, než český premiér Andrej Babiš.

Někdejší europoslanec Pavel Telička proto na sociální síti Twitter volá, že je třeba požádat Německo o pomoc. Ale nejen v oblasti zdravotnictví, nýbrž s celkovou správou země.

„8x větší Německo nemá za včerejšek ani polovinu nových případů, co Česko. Načase požádat Německo o pomoc. Ne s lůžky, ale celkovou správou,“ konstatoval Telička.

Pavel Telička promlouvá

Dal také najevo, že se staví proti využití ruské vakcíny Sputnik v Česku, dokud nebude schválena příslušnými evropskými orgány.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček si v této souvislosti vzpomněl na rok 1968 a na zvací dopis, který sepsala skupina československých komunistů, aby omluvila vpád sovětských tanků do této země. Po srpnové invazi následovalo více než dvacet let faktické okupace této země.

„Hle, nový zvací dopis!“ napsal stručně.

Jiří Ovbčáček promluvil

A nebyl sám. Telička se dočkal i další ostré reakce.

„Pane Teličko, Vy jste zvoral, co jste mohl a teď si dovolujete taková prohlášení? Jděte k čertu!“ vyzvala bývalého eurokomisaře jedna z voliček.

Tvrdá reakce na slova Pavla Teličky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…