Časopis píše nepěkné věci o plukovníku Šlachtovi, jehož lidé zatkli Nagyovou

11.07.2013 12:33

Média se pustila do šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty. Podle nejnovějšího vydání týdeníku Reflex má prý Šlachta nadstandardní vztahy s některými zločinci z podsvětí. S nimi si dokonce telefonuje a Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) to údajně vůbec nezajímá. Také si prý dobře rozumí s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou.

Časopis píše nepěkné věci o plukovníku Šlachtovi, jehož lidé zatkli Nagyovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

Možná se to dalo čekat. Po někdejším loňském vyjádření expremiéra Petra Nečase (ODS) o tom, že o členech vlády a jejich případném stíhání nebude rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků, se média pustila do cupování šéfa ÚOOZ, plukovníka Roberta Šlachty. Vysvětlení je možná nasnadě; útvar Šlachty totiž nedávno zadržel nejenom pravou ruku Petra Nečase Janu Nagyovou, ale také tři bývalé poslance ODS. Nejenom politici ODS poté tvrdili, že jde o politickou akci a policisté v podstatě v této kauze vaří z vody...

„Robert Šlachta, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, si však poslední dobou mezi lidmi z podsvětí i zasvěcenými policisty a právníky vysloužil označení 'šéf organizovaného zločinu',“ referuje ale o nyní nejsledovanějším policistovi v zemi týdeník Reflex - a to v článku nazvaném "Pes, který štěká i kouše".

Utajuje vše, infiltruje se do podsvětí

„Koneckonců, proč by něco kolem Šlachty a jeho lidí mělo být transparentní a standardní, když je jeho útvar založen na utajování všeho a dlouhodobé infiltraci mezi zločinecké struktury – pak lze obhájit i to, že se zástupci zákona mohou chovat nezákonně, či přímo zločinně,“ popichuje ironicky dále Reflex.

Podle týdeníku kdysi Šlachta měl volat jednomu ze zločinců a tázat se jej na podrobnosti v kauze zavražděného údajného šéfa Toflova gangu. Právě odhalení Toflova gangu má totiž ÚOOZ pod vedením Šlachty "na svědomí".

Telefonoval zločinci z okolí Tofla

„Jeden ze svědků a kamarád muže, jenž si měl Toflovu vraždu objednat, tam do oficiálního zápisu, který má redakce Reflexu k dispozici, vypověděl, že mu Šlachta telefonoval, aby ho o vraždě informoval. To, co by jinde způsobilo poprask a minimálně stálo inkriminovanou osobu veřejné vysvětlení, je v Česku bráno za trapnou lapálii, na kterou není třeba reagovat. Je běžné, že šéf ÚOOZ volá zločincům. A je běžné, že se nikdo příliš hlasitě neptá proč. Robert Šlachta a jeho lidé se totiž reálně nikomu nezpovídají a mají z něj strach i lidé z Generální inspekce bezpečnostních sborů. Co Šlachta řekne, je bráno jako fakt,“ popravuje dále Šlachtu Reflex.

„ÚOOZ uplatňuje pro dnešní dobu příznačný alibismus: Jde o vyšší zájem, je tady povoleno vše,“ útočí časopis i na celý policejní útvar, který má v popisu práce odhalovat ty nejodpornější zločiny podsvětí.

Byl průměrný a neoblíbený

Dále Reflex „pitvá“ v článku i Šlachtovo mládí. Byl prý ve škole průměrný, neoblíbený, pohybově nešikovný a trpěl mindrákem pro své odstávající uši. Podle týdeníku to ale kompenzoval usilovnou prací a urputností a prý už tehdy využíval jako informátory lidi ze zločineckých struktur. Jako řadový policista na protidrogovém oddělení se pak vyznačoval vlastností dobrého analytika, což mu vydrželo dodnes, a navíc prý nemá ani problémy s tím, aby plnil i politická přání.

„Šlachta si navíc umí dobře vybírat partnery ve formě státních zástupců; v justičních kruzích se už léta ví, jak výborně vychází s neméně ambiciózní Lenkou Bradáčovou,“ dodává Reflex.

GIBS podle Týdne koná...

Už den před zveřejněním tohoto článku ale web Týden.cz zveřejnil, že právě Šlachtu má prověřovat nyní Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta a jeho podřízení čelí trestnímu oznámení, které se vztahuje k aféře kolem zatčení a obvinění Jany Nagyové, bývalé vrchní ředitelky kabinetu, kvůli úplatkářské aféře padlého premiéra Petra Nečase a dalších osob z horních pater politické scény,“ uvedl Týden.cz.

Podnět se údajně týká zákroku z poloviny minulého měsíce, kdy kromě Jany Nagyové se ocitli v policejních celách i tři bývalí poslanci ODS, tedy Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. V oznámení na Šlachtu je prý zpochybňována relevantnost odposlechů, na jejichž základě byly policií ony špičky české politiky - i včetně bývalého premiéra Petra Nečase – monitorovány.

Mluvčí nic nepotvrdila

Zda ale Šlachtu a jeho ÚOOZ skutečně GIBS šetří, to pak mluvčí GIBSu Radka Sandorová odmítla Týdnu.cz potvrdit.

„Nemohu vám tyto informace ani potvrdit, ani vyvrátit," konstatovala. "Oficiálně se k tomu nebudeme nijak vyjadřovat," dodala údajně.

Kromě Nagyové a trojice již zmíněných exposlanců ODS čelí trestnímu stíhání i vojáci z rozvědky, kteří pro Nagyovou zajistili odposlechy Nečasovy manželky Radky, a Roman Boček z představenstva Českých drah. Z osmi zmíněných obviněných neskončil za mřížemi pouze šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda. Ten se k nezákonnému zneužití služby doznal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…