Na vládě žádné beranidlo nebylo, ujistil Šlachta u Moravce

23.06.2013 12:40

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta nepochybuje o správnosti postupu policie při zásazích z minulého týdne na Úřadu vlády ČR a dalších místech. Zopakoval to v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize. Spekulace v médiích o zásahu jsou podle jeho názoru naprosto nesmyslné, ačkoli si je vědom toho, že ho tento postup může stát i funkci.

Na vládě žádné beranidlo nebylo, ujistil Šlachta u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

„Postupujeme podle platných norem a dosud nevidím, že bychom někde pochybili,“ zdůrazňuje. Klade si také otázku, co by měl vlastně dělat útvar, kterému šéfuje. „To má chytat zlodějíčky z domovních sklepů,“ ptal se Šlachta. „Naprosto striktně odmítám, že by se na Úřadu vlády objevilo beranidlo a kukly. Šlo pouze o to, že jsme zapečetili kanceláře a tyto kanceláře hlídali dva policisté až do rána,“ popsal situaci šéf ÚOOZ.

I detektivové se musí chránit

Do bytu Jany Nagyové prý vstoupili čtyři policisté a to poté, co sama Nagyová otevřela dveře. Beranidlo sice měli s sebou, ale to pouze pro případ, že by někdejší tajemnice premiéra odmítla otevřít. To se však nestalo. Policie má vstupy do objektů zaznamenané na kameru a podle Šlachty dokládají, že policie postupovala v souladu se zákonem. Pokud se to někomu nezdá, měl by prý změnit zákon.

Šlachta v pořadu také prozradil, že kukly u policistů povoloval on a to z prozaických důvodů. "Policie nemá neomezený počet detektivů, které může nasazovat na různé kauzy, a prošetřované osoby v řadě objektů mívají bezpečnostní kamery, takže je třeba chránit i detektivy," vysvětloval. Kukly podle něj mohlo celkem nosit osmdesát až sto osob.

Pokud bude postup Šlachtova útvaru překontrolován, věří, že to proběhne bez problémů. „Já už počítám s tím, že mě může kontrolovat řada příslušných orgánů, ale my máme vše zdokumentované,“ opakovaně zdůraznil první muž ÚOOZ. Jeho lidé prý na celém případu pracují desítky hodin.

Veřejnost nesmí diktovat, kdo má či nemá být obviněn

V pořadu také padl dotaz, proč nebyli zadrženi lobbisté Roman Janoušek a Ivo Rittig, když celé sledování začalo snad právě kvůli nim. Šlachta se k tomu odmítl vyjádřit, i když by možná moc rád chtěl.  „Pro nás nic nekončí, pracujeme dál,“ zdůraznil šéf ÚOOZ. Dodal ale také, že si veřejnost nesmí diktovat, kdo má či nemá být obviněn. Před deseti dny neměli být zadrženi ani Roman Janoušek, ani Ivo Rittig, prohlídky jsou prováděny u těch osob, kde k tomu existovaly podklady a povolení.

„Mám obavu z těch nesmyslů, které se šíří mediálním prostorem," poznamenal v této souvislosti Šlachta. K únikům informací podle jeho názoru dochází na straně advokátů, kteří se mnohdy pokoušejí práci policie znevěrohodnit. „Já si stojím za tím, že z našeho útvaru ty informace nejsou. Informace, které my držíme, se nikde neobjevily," zdůraznil Šlachta. Pokud by se tak stalo, tak by to byl skutečný problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…