Časovaná bomba na Ostravsku. Kolem firmy miliardáře Světlíka to vře. Insolvenční správkyni čeká soud

23.01.2018 19:17

Zaměstnanci Vítkovických železáren mají už delší dobu hodně špatné spaní. Veledůležitá firma miliardáře Jana Světlíka v těžce zkoušeném regionu není už delší čas v dobré ekonomické kondici. A podle všeho společnost v konkurzu nečeká dobrý osud.

Časovaná bomba na Ostravsku. Kolem firmy miliardáře Světlíka to vře. Insolvenční správkyni čeká soud
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Ředitel a akcionář skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP Jan Světlík

Na pozadí záchrany zásadního zaměstnavatele ostravského regionu se odehrála ale ještě jiná bitva. Kdo bude inslovenčním správcem mateřské společnosti. Mimo jiné také kvůli dění okolo Vítkovic ve čtvrtek stane před soudem opavská insolvenční správkyně Eva Hepperová.

Podle informací, které ParlamentníListy.cz získaly, je Hepperová obžalovaná z přečinu pomluvy. Toho se měla dopustit, když jednomu českému specializovanému médiu poslala email, v němž uvedla na adresu svého kolegy, také insolvenčního správce Michala Žižlavského, a dnes už bývalého úředníka ministerstva spravedlnosti Antonína Stanislava, „lživé informace, které mohly poškodit jejich důvěryhodnost“, jak stojí v obžalobě.

Hepperová byla insolvenční správkyní firmy Vítkovice Envi, insolvenci i reorganizaci dceřinné společnosti dokončila. V předmětné době, kdy mělo podle obžaloby k pomluvě dojít, se ale hrálo o mnohem víc. O to, kdo se stane insolvenčním správcem mateřské společnosti Vítkovice Power Engineering.

Ve hře byli jak místní správkyně Hepperová z Opavy, tak známý správce Michal Žižlavský, ale i někdo z jejich kolegů. K tomu, aby se někdo ze správců mohl stát tím, kdo bude rozhodovat o tom, zda je možné železárny zachránit, nebo poslat k zemi, bylo kvůli velikosti společnosti nutné být správcem s takzvaným zvláštním povolením. Takto specializovaných právníků na insolvenci obrovských fabrik je v České republice zhruba třicítka.

Insolvenční správce jmenuje, a odebírá jim právo vykonávat tuto speciální práci, ministerstvo spravedlnosti. Před časem ministerstvo tak například pozastavilo právo vykonávat činnost insolvenčního správce Heleně Horové z Prahy. „Heleně Horové bylo pozastaveno právo vykonávat činnost insolvenčního správce z důvodu jejího trestního stíhání,“ sdělil deníku E15 Jakub Říman z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti. Detaily k případu ovšem ministerstvo nesdělilo.

Opavská správkyně Eva Hepperová oproti kolegyni Horové o možnost výkonu funkce insolvenčního správce nepřišla. Přestože není „jen“ stíhaná, ale už i obžalovaná a brzy stane před soudem. Vyvolává to řadu otázek, proč jí ministerstvo také, stejně jako Horové, nepozastavilo výkon činnosti.

Z jakých důvodů, to není z veřejně dostupných informací jasné. Na internetu lze dohledat, že Eva Hepperová je v úzkém kontaktu s poradcem ministra Petrem Čechem, který přednáší na jejich přednáškách o insolvenčním právu. Čech je také mimo jiné členem zkušební komise pro zvláštní zkoušky insolvenčních správců.

ParlamentníListy.cz proto poslaly insolvenční správkyni Evě Hepperové několik otázek, proč podle obžaloby poskytla médiím neseriózní informace o svém kolegovi a ministerském úředníkovi, a jak to má se spoluprací s poradcem ministra spravedlnosti. O případu ale nechce zatím veřejně mluvit. „Do pravomocného rozhodnutí soudu se k věci nebudu vyjadřovat,“ odpověděla na otázky ParlamentníchListů.cz Hepperová.

V půlce loňského listopadu Eva Hepperová poskytla kvůli insolvenčnímu řízení ve firmě miliardáře Jana Světlíka rozhovor deníku Mladá fronta Dnes. V něm uvedla, že si ji železárny coby insolvenčního správce vybraly samy. „To vedlo k dohadům, jestli nejste domluveni,“ tázal se Hepperové redaktor. „Pana Světlíka jsem poprvé viděla v den, kdy jsem dostala nabídku insolvenci dělat, což bylo tři dny před podáním insolvenčního návrhu. Dříve jsme se vůbec neznali,“ odpověděla Hepperová. “Co jste si řekli?” pokračoval dále redaktor. „Já mu řekla, že tu insolvenci budu dělat jen v případě, že mi do toho nebude nikdo mluvit. On souhlasil,“ dodala Hepperová. Správkyní mateřské firmy se ale nakonec nestala.

Problémy velkého zaměstnavatele

Zvláštním správcem Vítkovice Power Engineering byl nakonec jmenován jiný právník – David Vandrovec. Ani jemu se ale nevyhnuly potíže. Insolvenční správcovství tak velké firmy jako jsou vítkovické železárny je zřejmě lákavé sousto, a činnost správce je honorována více, než královsky. U Vandrovce se před nedávnem krátce po sobě vystřídaly podle informací ParlamentníchListů.cz dvě kontroly z ministerstva spravedlnosti. Jeho angažmá ve vítkovickém případu se proto nabízí jako jeden z důvodů, proč je Vandrovec pod takovým dohledem.

Vítkovické železárny se ocitly v potížích především díky stavbě uhelné elektrárny v Turecku. Věřitelé, kteří přihlásili k soudu pohledávky za více než 71 miliard korun, firmě nejprve schválili reorganizaci. V létě, dva týdny před vypršením lhůty pro předložení reorganizačního plánu, ale představenstvo firmy podalo návrh na změnu reorganizace na konkurz a soud tomuto návrhu vyhověl. Při konkurzu se majetek firmy rozprodá a výtěžek rozdělí mezi věřitele.

Správce David Vandrovec proto v létě vyhlásil prodej několika částí závodu. Oznámil tak například prodej divize mosty a ocelové konstrukce, která se zabývá výrobou těžkých konstrukcí pro mosty, hangáry, stadiony a podobně, a divize energetické strojírenství, jež vyrábí například zařízení pro klasickou a jadernou energetiku.

Vítkovice Power Engineering vytvářejí každý měsíc velkou ztrátu, což snižuje hodnotu majetku firmy i potenciální výnosy pro věřitele. „Insolvenční správce upozorňuje, že s ohledem na hospodářskou situaci dlužníka bude muset být případná transakce vypořádána nejpozději v průběhu měsíce září. Z toho důvodu předpokládá velice rychlý průběh jednání o případném prodeji uvedených částí závodu,“ uvedl před časem Vandrovec. 

Do finančních potíží se kromě Vítkovice Power Engineering dostaly ještě Vítkovice Gearworks, Vítkovice Envi a Vítkovice Revmont.

Případu, kvůli kterému stane ve čtvrtek před soudem opavská insolvenční správkyně Eva Hepperová, která reorganizovala Vítkovice Envi a aspirovala i na post správkyně mateřské firmy Vítkovice Power Engineering, se budeme dále věnovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…