Část dřevařů volá po nové koncepci hospodaření ve státních lesích

13.03.2012 11:55

Svaz zaměstnavatelů dřevozpracujícího průmyslu (SZDP) dnes předloží ministerstvu zemědělství návrh nové koncepce využívání státních lesů. Chtějí nový způsob zadávání zakázek a obchodu se dřevem. Zástupci svazu to dnes oznámili na tiskové konferenci. Firmám ze svazu vadí, že státní Lesy České republiky se údajně místo péče o svěřený majetek čím dál více starají jen o zisk.

Část dřevařů volá po nové koncepci hospodaření ve státních lesích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěné klády na Šumavě

"V tomto okamžiku máme v České republice nedostatek dřeva a je nejdražší v Evropě. Je to tím, jak se přistupuje k vyhlašování zakázek Lesů ČR a jak se s vytěženým dřevem nakládá," řekl viceprezident dřevařského svazu František Černý. Dřevařům vadí, že hlavním kritériem při vyhlašování tendrů Lesů ČR je cena. Soutěžitelé podle Černého potom podávají nabídky i pod výrobními náklady. "Po vytěžení ale cena dřeva vyskočí do takové výše, že je pro zpracovatele neakceptovatelná," poznamenal představitel svazu.

Prodej prostřednictvím aukcí

SZDP ministerstvu zemědělství navrhuje, aby změnilo obchodní model Lesů ČR. Svaz chce přesunout větší část obchodu s ještě stojícími stromy do prodeje prostřednictvím aukcí. Aukce by ale nepořádal státní podnik, ale jejich organizaci by Lesy ČR přesunuly na soukromé subjekty. Nezávislost a odbornost celého procesu má kontrolovat například nově zřízená Lesnicko dřevařská obchodní komora. Aukční firmy by dražily dřevo podle aktuální poptávky na trhu.

Vedle aukčního režimu by fungoval ještě zákonem regulovaný koncesní režim. V něm by působily lesnické firmy, které splní příslušná kvalifikační kritéria. Vedle samotné těžby budou zajišťovat také například zalesňování, ochranu, hnojení nebo prořezávky lesů.

Státní podnik Lesy ČR v únoru podepsal poslední z 94 smluv z mnohamiliardového tendru na těžbu a lesní práce. Z 94 jednotek nejvíce smluv podepsala společnost Less & Forest. Zbývajících 23 částí zakázky Lesy ČR zrušily a podnik na ně chystá nový tendr tak, aby na nich vítězové mohli začít pracovat od začátku července. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi, obří tendr podnik rozdělil na 117 jednotek.

Půjdou peníze z lesů na dálnice

Obří tendr podnik vyhlásil loni v dubnu. Předpokládal, že smlouvy začne uzavírat v listopadu. Smlouvy ale Lesy ČR začaly podepisovat až v období Vánoc, důvodem bylo mimo jiné zkoumání tendru Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, zda by výsledkem nemohl být vznik monopolního postavení někoho z účastníků tendru.

Zpoždění tendru již dříve kritizovali někteří dřevozpracovatelé, podle nich je kvůli tomu na trhu nedostatek dřeva, což má za následek jeho vysoké ceny. LČR kritiku odmítají, na trh prý daly začátkem letošního roku více dřeva než ve stejném období loni. Na účtech Lesů ČR bylo v lednu kolem 11 miliard korun, uvedl člen představenstva SZDP Robert Babuka. Zhruba půlka z těchto volných prostředků podle něj leží u finančních institucí skupin PPF, Penta a J&T, druhá polovina je na účtech u tradičních bank. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) navrhuje část volných zdrojů Lesů ČR použít na výstavbu dopravní infrastruktury.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …