Čekáme, co nám kdo dá za šrot. Někdejší voják k výstavbě armády

22.12.2022 12:26 | Ze sítí

Jsou armádní nákupy pod Janou Černochovou koncepční, nebo nahodilé? Jakým tempem jsou realizovány? Tyto a podobné otázky spustil příspěvek vojenského komentátora na Twitteru. A zazněly i další věci. Chybí armádní koncepce. Babišova vláda nenakoupila armádě nic. Tak to není. Vysmívaná Šlechtová byla nejlepší ministryní obrany. Měřme spravedlivě!

Čekáme, co nám kdo dá za šrot. Někdejší voják k výstavbě armády
Foto: Wikipedia/Milan Nykodym/CC
Popisek: Airbus A319CJ

Jak bylo řečeno, spouštěčem všeho byl příspěvek na sociální síti.

V něm odborník na vojenskou techniku, publicista a bývalý voják Jiří Vojáček zmínil, že Česká republika směřuje k nákupu dvou transportních letounů Embraer C-390 Millenium. To se samo o sobě může jevit jako dobrá zpráva.

 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Horší zprávou už je, že za současné ministryně obrany Jany Černochové (ODS) se armádní nákupy uskutečňují, alespoň podle řady odborníků, velmi pomalým tempem. Za příklad je dáván nákup jednoho německého tanku za uplynulý rok.

„Česká republika zřejmě míří k nákupu dvou transportních letounů Embraer C-390 Millenium,“ napsal tedy Vojáček a spustil názorovou výměnu, která nakonec nebyla jen o letecké technice, ale armádních nákupech obecně.

Samotný nákup zmíněných letadel byl ale diskutéry kvitován spíše kladně. Zaznívaly argumenty o ceně, nosnosti, ale hlavně o tom, že na výrobě uvedených letounů se podílí i česká forma Aero.

 

„Vycházím z Wiki. Cena za Embraer C-390 Millenium (50 až 55 mil USD) je třetinová proti Airbusu A400 M (152 mil Euro). Na výrobě C-390 se podílí Aero. Nosnosti: C390 26t, A400M 37 tun,“ shrnul za ostatní jeden z diskutujících.

Pak už ale přišla řeč na armádní zakázky a koncepci její výstavby. Do té se zapojil i poslanec Parlamentu ČR za ANO a někdejší voják Pavel Růžička.

„Již více než rok čekáme na Výboru pro obranu, že nám ministryně už konečně řekne, jak bude vypadat Koncepce výstavby armády ČR 2030 za vlády ODS s brutální efektivitou armády,“ narážel poslanec za opoziční ANO na vládní sliby.

„Zatím vůbec nic. Ticho. Jedeme v módu nákupů, co nám kdo za šrot daruje. A ještě si udělají PR jak jsou úžasní, že modernizují,“ vyjádřil se dál k nákupům a označil je za darovaný šrot.

 

„Ty nákupy opravdu běží nějak pomalu. Jeden tank za rok mi nepřijde jako výrazné tempo, když se podívám například do Polska,“ souhlasil s výhradami k rychlosti nákupů Vojáček a poukázal na odlišnou praxi u našich sousedů.

„Ale mediálně to mají zmáknuté, to vypadá, jako že nakoupili 100 tanku, 50 nadzvuků, 200 houfnic a 300 BVP. Jedna velká mediální lež. To je ta brutální efektivita,“ pokračoval Růžička s tím, že nízká efektivita armádních nákupů je vyvážena jejich velkým PR.

 

„Bývalá vláda za osm let nenakoupila nic, po nové vládě chcete za rok obměnu celé armády? Jste blázen,“ zeptal se poslance jeden z dalších diskutérů a naznačil, že současná vláda není oproti té minulé tak špatná.

 

Z toho ho ale vyvedl sám Jiří Vojáček, který poukázal na velké armádní zakázky, které se Babišově vládě podařilo zrealizovat.

„Tak za bývalé vlády se sfoukly minimálně vrtulníky, dělostřelectvo a základní PVO, zase buďme spravedliví,“ nabádal diskutujícího a dodal pro mnohé překvapivé sdělení.

„Třeba Šlechtové se všichni smáli a já ji dodnes považuju za jednu z nejlepších ministrů obrany po listopadu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…