Cenzura v rádiu? Server upozorňuje na pochybné manipulace s rozhovorem šéfa ODS

05.06.2015 17:29

Server Svobodné fórum přinesl zprávu, podle které byl pravděpodobně záměrně zkrácen přepis rozhovoru s předsedou ODS Petrem Fialou. Ten se uskutečnil s Jaroslavem Pleslem ve čtvrtek čtvrtého června 2015 v Kauze dne na rádiu Impuls.

Cenzura v rádiu? Server upozorňuje na pochybné manipulace s rozhovorem šéfa ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Jak uvádí na Svobodném fóru, je na tomto rozhovoru zvláštní, že v oficiálních přepisech pro společnost existují dvě verze. „První je kompletní, uložená v archivu Impulsu. Druhá je zkrácená zpráva asi o pět minut a její přepis byl zaslán do mediálních databází Newton a Anopress,“ informuje server.

Server se domnívá, že lze předpokládat, že zejména tyto texty se mohly jevit autorovi rozhovoru Jaroslavu Pleslovi (editorovi) jako „nadbytečné“, a proto byly vyřazeny. Podle serveru je ale dobré si všimnout, co bylo při krácení vyhozeno. „Krátilo se zjevně právě to, co bylo panu Pleslovi nepříjemné,“ píše se.

Celý nezcenzurovaný přepis si můžete přečíst ZDE (co bylo cenzurováno je psáno kurzívou, pozn. red.).

To je fajn, ale proč se od toho, co dělala Jana Nagyová na Úřadu vlády, naprosto jasně nedistancujete,“ ptal se Plesl předsedy ODS s tím, že tato aféra ubírá dříve nejsilnější pravicové straně na preferencích. Na to mu odpověděl Fiala, že distance je jasná a že podle něj nikdo nemůže předpokládat, že by ODS obhajovala, co se dá slyšet v odposleších. „Ale tam přece nejde jen o tu kauzu a nejde jen o to, co dělala Jana Nagyová na Úřadu vlády,“ říká Fiala, který je přesvědčen, že žádná jiná strana nezaplatila za svoje chyby tak jako ODS, a naráží na to, že nic z toho, za co vlastně padla Nečasova vláda, se neprokázalo.

V další otázce se Plesl ptá, zdali by nebylo lepší prostě vystoupit s nějakým projevem a říct, že se ODS změnila. Podle Fialy v nezkrácené verzi je strana schopna říct jasné slovo, ale kdyby to říkala pořád dokola, tak tomu lidé nebudou věřit. „Já jsem u minulosti nebyl, mě minulost nezajímá a mě zajímá budoucnost,“ dodává k otázce exministr školství.

Další následně zkrácená část je ta, ve které Fiala zmiňuje, že jsou koaliční strany populární i díky tomu, že je v ní vlastník několika médií. To myslíte vážně,“ ptá se ho moderátor, pročež mu dotazovaný odpovídá, že si tím je jistý a že to není nikde v zahraničí ani možné, ani normální. Zároveň připouští, že je třeba si na to zvyknout, a přirovnává Babiše k někdejšímu komunistickému generálnímu tajemníkovi UV KSČ Milouši Jakešovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…