Černé děti sem, bílé děti vedle. Zoufalý ředitel školy řeší útěk žáků před imigranty

08.09.2016 11:34

Vedení gymnázia v dánském městě Aarhus se stalo terčem kritiky lidskoprávních aktivistů poté, co se rozhodlo rozdělovat nové žáky do tříd na základě jejich etnického původu. Škola se tak prý dopouští diskriminace.

Černé děti sem, bílé děti vedle. Zoufalý ředitel školy řeší útěk žáků před imigranty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

V novém školním roce gymnázium otevřelo pro nově příchozí studenty sedm tříd, z nichž do čtyř budou chodit jen děti přistěhovalců a v dalších třech třídách je naopak jejich počet omezen na maximálně padesát procent. Ředitel školy Yago Bundgaard však jakékoli nařčení z diskriminace dětí migrantů odmítá a naopak tvrdí, že jeho rozhodnutí integraci studentů s nedánským původem podporuje a usnadňuje.

Anketa

Vadí vám, že Zeman přijme ještě před rakouskými volbami Norberta Hofera?

3%
97%
hlasovalo: 10530 lidí

Bundgaard argumentuje tím, že studenti dánského původu v posledních letech gymnázium masivně opouštěli a jejich počet se z původních 75 % v roce 2007 snížil na současných 20 %. „Pokud bychom neučinili konkrétní opatření, jejich počet by i nadále klesal a nemohla by probíhat žádná integrace. Studenti s přistěhovaleckými kořeny by totiž brzy naprosto dominovali. A jak byste chtěli realizovat integraci, když nemáte žádné původní obyvatelstvo?“

Celý text v angličtině najdete ZDE

Ředitel školy připouští, že rozdělování nových studentů na základě jejich etnického původu je „nejlepším z nejhorších možných řešení“. Studenti byli před začátkem školního roku rozmístěni do svých tříd podle toho, zda měli dánsky znějící jméno. Lidskoprávní aktivisté však pro Bundgaardův experiment nemají příliš velké pochopení a nejčastěji se v jejich komentářích vyskytují slova jako „ilegální“, „diskriminační“ či rovnou „rasistický“.

„Když ředitel školy izoluje děti s tmavší barvou pleti od bílých dětí, tak tím vlastně vysílá signál, že bílé děti musí být chráněny před těmi tmavšími,“ napsala na svém facebooku bývalá zákonodárkyně tureckého původu Özlem Cekic, která požaduje, aby se celou záležitostí zabývala Rada pro rovné zacházení (Ligebehandlingsnævnet). Jasno má také obhájkyně lidských práv Nanna Krusaa, která považuje krok ředitele za ilegální.

Dánská ministryně školství Ellen Trane Nørby se již obrátila na vedení výše zmíněného gymnázia a požádala jeho vedení o vysvětlení. Nicméně si je podle svých slov vědoma toho, že dánské školy s příliš vysokým podílem dětí s odlišným etnickým původem představují problém. „V Dánsku máme až příliš škol s významným podílem dětí s přistěhovaleckými kořeny. Absence dánských studentů ve třídách poškozuje snahu o integraci dětí s odlišným etnickým původem. V takovém případě je nutný zásah státu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…