Černí pasažéři slaví malé vítězství. Ústavní soud se přiklonil na jejich stranu

26.07.2012 21:35

Ústavní soud se postavil na stranu černých pasažérů, kteří byli nuceni několikanásobně přeplácet výši uložených pokut. Přiznal totiž soudům právo rozhodovat na základě konkrétních okolností, jakou výši vynaložených nákladů vymáhajícímu dopravnímu podniku přizná.

Černí pasažéři slaví malé vítězství. Ústavní soud se přiklonil na jejich stranu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ústavní soud řešil stížnost společnosti Grato, které soudy opakovaně nepřiznávaly peníze na právní zastoupení ve sporech s dlužníky ostravského dopravního podniku.  „Znamená to, že soud bude rozhodovat o nákladech řízení a sám uzná za vhodné, v jaké výši je přizná,“ vysvětlila serveru Lidovky.cz mluvčí ÚS Jana Pelcová.

Soudkyně Ivana Janů nazvala nejnovější verdikt uplatněním selského rozumu a zvýrazněním dělící čáry mezi férovým a neférovým podnikáním. Podle Janů je správné, aby byly hrazeny pouze účelně vynaložené náklady.

Ostravská firma Grato vymáhá nároky prostřednictvím vzorového návrhu na vydání platebního rozkazu, kde pouze mění údaje o černém pasažérovi a přestupku. Ostravský soud došel k závěru, že tuto práci zvládnou zaměstnanci firmy. Ta však stále tvrdí, že k vymáhání pohledávek potřebuje pomoc advokáta. I její právní zástupce Václav Sládek se cítí poškozen. „Je přece nemožné, aby soudy odrazovaly účastníky řízení od toho, aby si brali advokáta. V tomto případě se jako advokát prostě musím ozvat,“ protestuje právník.

Již na přelomu roku ÚS odmítl přiznat vysoké náklady na právní zastoupení firmě, která odkoupila pohledávky dopravního podniku Ústí nad Labem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…