Červíček chce pro policisty jistotu a pro sebe třetího náměstka

02.09.2012 13:40

Nejistota v policii by měla po Novém roce skončit. V nedělních Otázkách Václava Moravce to uvedl nový policejní prezident Martin Červíček. Do funkce chce v nejbližší době uvést třetího náměstka, který převezme jeho bývalou agendu, trestní řízení.

Červíček chce pro policisty jistotu a pro sebe třetího náměstka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noční hlídka policie

Okolnosti jeho jmenování mu nemůže závidět snad nikdo. Martin Červíček, dosavadní náměstek pro trestní řízení, nahradil svého šéfa Petra Lessyho na postu Policie ČR nejvyšším. Od počátku se v souvislosti s Červíčkem řeší dvě okolnosti jeho nečekaného postupu. Rychlost, s jakou byl ministrem vnitra Kubicem jmenován, a také tvrzení, že patří k oblíbencům někdejšího ministra vnitra Ivana Langera. Jeho příznivci proti nařčení spekulují, že má za úkol zastavit citlivé kauzy, oponují důležitým faktem- byl to náměstek Červíček, kdo měl právě trestní řízení a tedy i celorepublikové útvary policie v éře Petra Lessyho na starosti.

Červíček v OVM přiznal, že rozhodnutí stát se policejním prezidentem musel udělat v řádu desítek minut. "Měl jsem na rozhodování jednu nebo dvě hodiny. Okolnosti nástupu do funkce mě vůbec netěší," uvedl nový šéf policistů. S tím, že ať už okolo jeho jmenování panují sebevětší pochybnosti, ví jasně, jaký je jeho úkol.

Neřeším jmenování, chci ukončit nejistotu u policistů

Podle vize nového policejního prezidenta je třeba u policistů rozptýlit obavy z budoucnosti a zároveň ukončit éru drastických škrtů. Ta totiž policii destabilizuje především. "Nechci se teď zabývat otázkou, co by se stalo, kdyby byli dva policejní prezidenti. Musím odstranit nejistotu ve sboru. Tedy jasně říci, jak bude policie vypad od 1.1. 2013. Ta doba, kdy jsme si vždy na podzim sedli a řekli, co všechno seškrtat, musí bezpodmínečně skončit," uvedl v OVM Červíček.

Jenže finanční situace země není taková, aby se rozpočet policie znovu navýšil, popřípadě aby sbor dosáhl počtu 40 300 policistů, což je podle odvolaného Petra Lessyho hranice, pod níž už nemůže uspokojivě fungovat. "My ale musíme vymyslet, jak fungovat s počtem 38 996 policistů, které budeme v příštím roce mít. Až poté lze přemýšlet, o kolik ten počet zvýšit," uvedl Červíček. Pokles stavu policistů je přitom od roku 2004 radikální, tehdy jich sloužilo okolo 47 tisíc. Ke snižování počtu míst dojde možná i na policejním prezidiu, sbor Červíčkových náměstků se ale rozroste o jednoho- bude mít na starost právě trestní řízení, tedy oblast, kterou řešil pod Lessym sám nový šéf policie. Jméno si ale Červíček nechal pro sebe.

V souvislosti s informacemi o možných plánech destabilizovat celorepublikové útvary, vyšetřující závažnou kriminální činnost policejní prezident uvedl, že u ÚOKFK ani ÚOOZ se počty snižovat nebudou. Nevyloučil ani, že se počty specializovaných detektivů zvýší.

GIBS prý není politickou policií, Červíček to nepřipustí

Policisty ale podle všeho trápí i existence Generální inspekce bezpečnostních sborů, která funguje od počátku roku. Nevylučují, že jde de facto o politickou policii. Strach z ní má například místopředseda odborové Unie bezpečnostních složek Miloš Plechatý. Ten ParlamentnímListům.cz řekl, že GIBS může sloužit mimo jiné k profesní likvidaci nepohodlných. To ale Červíček v OVM razantně odmítl. "Vylučuji to a jako policejní prezident bych to nepřipustil," uvedl.

V závěru pořadu pak Červíček čelil i odlehčenému tématu. V souvislosti s jeho jmenováním totiž ze všech sněmovních funkcí odstoupila jeho partnerka, poslankyně ODS Jana Černochová. Na Moravcovu otázku, zda by vhodnou kompenzací nebyla například svatba, reagoval Červíček velmi obratně. Takové věci prý nebude komentovat v médiích, neboť si dovede představit následky, které by to mělo u něj doma.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …