Češi chtějí přímou demokracii. Nevědí ale, co by s ní dělali

04.07.2010 21:10

Podle nejnovějšího průzkumu agentury SANEP by Češi uvítali větší podíl na vládnutí a určování chodu státu. Zároveň ale pochybují, že jsou k přímé demokracii způsobilí.

Češi chtějí přímou demokracii. Nevědí ale, co by s ní dělali

Politická scéna se v současnosti potýká s jednou z historicky největších nedůvěr ze strany občanů. Téměř 80 procent lidí by proto uvítalo posílení přímé demokracie, tedy aby se sami mohli více angažovat v politických otázkách.

Nejpopulárnějším případem přímé volby je volba prezidenta. Hlavu státu by chtělo osobně volit 23 procent dotázaných. Téměř 38 procent lidí se ale vyslovilo pro přímou demokracii ve všech aspektech, tedy pro zavedení všelidového referenda, pro přímou volbu prezidenta i starostů a hejtmanů.

Chceme navrhovat zákony, ale...

Skoro 70 procent lidí by rádo zavedlo takzvanou lidovou iniciativu, která běžně funguje například ve Švýcarsku. Jedná se o možnost občanů formulovat vlastní návrhy zákonů.

Větší participaci občanů na politické scéně kontrastuje fakt, že podle řady z nich není česká veřejnost natolik způsobilá a politicky gramotná, aby posílení přímé demokracie unesla.

Buď jsou tedy Češi skromní a sebekritičtí, nebo je pro ně příjemnější kritizovat politiky, než mít vlastní zodpovědnost za chod státu.

Související:
Poslanci nepřijali změnu ústavy, přímá volba prezidenta nebude

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…