Češi jsou psychicky na dně, ukázal průzkum. Recese už přitom skončila

24.09.2013 9:38

Ekonomická data sice ukazují, že se Česko již oklepalo z nejdelší recese ve své historii, ale lidé se stále cítí zle. Průzkum agentury Focus ukázal, že jsou občané republiky v očekávání zítřků psychicky na dně. Jsou na tom dokonce hůř, než na začátku ekonomické krize před pěti lety. Zprávu přináší MF Dnes.

Češi jsou psychicky na dně, ukázal průzkum. Recese už přitom skončila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

„Důvodem pro špatnou náladu je stav našich vlastních peněženek, který se zatím nelepší, i když recese z české ekonomiky ustupuje,“ upozorňuje ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Svou roli podle všeho hraje také únava z nekonečného čekání na "lepší příští". Řada lidí je totiž při tom čekání bez práce. A situace se podle odborníků bude zřejmě zlepšovat až v příštím roce.

Nesmíme zapomínat také na znechucení z politiky. Občané sledovali jednu politickou krizi za druhou. Nakonec vše vyvrcholilo skandálem, který z jistého hlediska nemá v moderních českých dějinách obdoby, a nové volby, které mohou do myslí lidí vnést také nějakou naději, jsou stále před námi.

K dokreslení všeho zlého analytik společnosti Home Credit Michal Kozub dodává, že meziročně vzrostly ceny potravin, což v myslích lidí neznamená nic dobrého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…