Češi mají oproti EU nižší šanci na delší život

18.02.2012 11:12

Češi mají oproti většině národů Evropské unie výrazně nižší šanci na delší život. Ukázala to nová analýza ministerstva zdravotnictví, které vycházelo z nejnovějších údajů mezinárodní Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Češi mají oproti EU nižší šanci na delší život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Zpráva upozorňuje na to, že v České republice mají lidé při narození šanci dožít se zhruba 76 let. To je ale oproti dalším zemím OECD téměř nejhorší výsledek, hůře na tom jsou už jen Maďaři, Slováci a Estonci.

Musíme si říci, jak mají lékaři léčit

Pavel Vepřek, poradce ministra Leoše Hegera, řekl serveru Aktuálně.cz, že zatímco vybavení českých nemocnic je na úrovni západních evropských zemí, zdravotní péče o pacienty vázne. "Není v současné době žádná efektivní kontrola nad tím, zda je zdravotní péče poskytovaná správně. Lékaři léčí rozdílně," upozorňuje Vepřek.

Proto je podle něj nutné jasně stanovit, jak by doktoři měli léčit. Vepřek však také zdůraznil, že je nutné sledovat, zda se lékaři doporučených postupů drží. To by mělo být úkolem zdravotních pojišťoven, které za péči platí. Délku života však podle analýzy ministerstva zdravotnictví kromě životního stylu, prostředí a sociální situace ovlivňuje i způsob léčby.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …