Češi, to nejsou Němci. Covidové tresty, hlavně za hospody: Silná slova

08.12.2020 10:06

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se shodují v tom, že na některé hříšníky platí jen bič. Bič v podobě zvýšených sankcí na ty, kteří porušují vládní proticovidová opatření. Vedle výrazného zvýšení pokut, které budou muset hříšníci platit, dostane navíc policie více prostoru k zásahům uvnitř restaurací a dalších provozoven. Má to však háček. Policisté už teď pracují na plné obrátky. A navíc prý Češi neradi poslouchají...

Češi, to nejsou Němci. Covidové tresty, hlavně za hospody: Silná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Ministr kultury Lubomír Zaorálek v pondělí večer na tiskové konferenci zastoupil svého stranického šéfa a ministra vnitra Jan Hamáčka (oba ČSSD) a jal se do kamer pouštět hrůzu a postrašil občany plánovaným zvýšením pokut, které zaplatí každý, kdo nebude dodržovat proticovidová nařízení vlády.

To je bohužel nutné posílit právě proto, aby bylo zřejmé, že není možné beztrestně porušovat opatření ve chvíli, kdy to, jak se chováme k sobě, může mít velký dopad na to, jak rychle se z té krize dostaneme,“ upozornil Zaorálek. „Toto vláda schválila a věřím, že se to dostane ještě tento týden do Sněmovny.“

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný mu přizvukoval. Doplnil, že je z toho sice smutný, ale nevidí jinou cestu než přitvrdit vůči nezodpovědným jedincům.

„Nikdo z nás nechce zavádět žádná restriktivní opatření, nikdo z nás nechce nikoho trestat, v principu. Jsem z toho do jisté míry smutný, když vidím, že se většina lidí snaží všechno dodržovat a menšina lidí jim v tom brání,“ pravil Blatný s tím, že opravdu nechce nikoho trestat, ale hodlá vycházet vstříc lidem, kteří se chovají zodpovědně.

Jednorázová pokuta 20 tisíc se proto má zvednout na 50 tisíc. A právnické osoby mohou napříště zaplatit až 3 miliony korun. „Zdá se, že někteří z nás na nic jiného neslyší,“ pravil Blatný pro MF Dnes.

Bary a restaurace tak budou muset zavřít už v 8 hodin večer, místo v 10. Zavřít budou muset i výdajová okénka. Novela krizového zákona, navíc, vedle zvýšení pokut, počítá s tím, že policie dostane více prostoru k zásahům v restauracích.

„Policie by měla být více v terénu a přísněji kontrolovat a pokutovat. Zdá se, že někteří z nás na nic jiného neslyší,“ řekl serveru Lidovky.cz ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Jenže podle mluvčího Policejního prezidia Ondřeje Moravčíka policie už teď pracuje na plné obrátky a každý, kdo může kontrolovat dění v ulicích, už tak činí. V tuto chvíli prý není myslitelné, aby se intenzita kontrol ještě zvýšila.

„O tom, že by bylo nasazeno víc lidí, v tuto chvíli neuvažujeme. Kdo může být nasazený, tak je nasazený,“ uvedl s tím, že policie už nyní „jede na maximální kapacity“, kontrol se celorepublikově dělá přes deset tisíc denně.

Pokuty mohou rozdávat také hygienici a úředníci magistrátu. Pirátský primátor Prahy Zdeněk Hřib už přislíbil, že přitvrdí. Jenže epidemie se teď šíří především na venkově a je otázka, jak se budou policisté, ale i místní úředníci, chovat tam.

Jakub Drápal z pražské právnické fakulty poznamenal, že chuť obcházet zákazy je součástí české kultury.

Němci mají rádi pořádek, sami pravidla velmi pečlivě dodržují. V Česku je běžné, že dochází k porušování určitých pravidel, na druhou stranu často i zákazy nejsou úplně dobře promyšlené,“ uvedl s tím, že právní řád tuto realitu musí reflektovat. „Pokud by najednou začal vymáhat zákazy, které nejsou plně promyšlené, tak by tím ztrácel legitimitu,“ zdůraznil.

S Čechy, Moravany a Slezany se to podle jeho názoru má tak, že když jim chcete něco zakázat, nestačí to říct jednou, např. jednou ceduli se zákazem vjezdu. Je prý třeba použít hned dvě takové cedule.

„Češi na jednu ceduli nereagují. Když jsou tam dvě, tak si uvědomí, že by tam asi opravdu neměli jezdit,“ upozornil Drápal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…