Česká republika prý měla v Evropě jen ostudu. Sobotka to chce změnit. Keller hovoří o solidaritě

20.05.2014 10:12

REPORTÁŽ Prosazování sociálního státu a solidarity mezi zeměmi. O tom jsou podle špiček ČSSD volby do Evropského parlamentu. Premiér Bohuslav Sobotka při kampani ujistil voliče, že minulé vlády sice kazily republice pověst, ale teď se vše změní k lepšímu.

Česká republika prý měla v Evropě jen ostudu. Sobotka to chce změnit. Keller hovoří o solidaritě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka s Janem Kellerem

Členové strany rozdávali nezbytné oranžové růže a propagační materiály. Před radnicí parkovaly vozy s tváří lídra kandidátky ČSSD Jana Kellera. K tomu zněla z reproduktorů píseň Karla Gotta. Tak vypadalo náměstí ve Zlíně během zastávky kandidátů do Evropského parlamentu, kteří absolvovali turné po kraji. Podpořit je přijel i předseda vlády Bohuslav Sobotka. Ten se jako první ujal slova před veřejností. „Přijel jsem dnes proto, abych vás poprosil a požádal: Přijďte k volbám do Evropského parlamentu. Myslím, že kandidátka sociální demokracie je postavená dobře a lídr nám bude dělat čest. Profesor Jan Keller se v Bruselu neztratí a společně s ostatními kandidáty bude velmi dobře hájit zájmy České republiky a bude prosazovat i sociální stát. O to se v evropských volbách také jedná,“ dodal.

Špatné zákony. ČSSD má problém se stavbou silnic

Premiér se pak věnoval situaci v našem státě. „My jsme Českou republiku nepřevzali v příliš dobrém stavu. Uvedu jeden konkrétní příklad. Problém je v tom, že naše země ztratila schopnost cokoli postavit. Řešíme otázku, jak vůbec dobudovat základní infrastrukturu. Naše zákony jsou nastavené tak špatně, že stát není ani schopen vykoupit pozemky a když už je vykoupí, tak není schopen prosadit výstavbu. Tohle musíme změnit. Jedny z prvních zákonů, které jsme předložili, se týkají toho, abychom obnovili schopnost státu stavět dopravní infrastrukturu. Když nebudou dobré silnice, tak ani nebudou investoři. Když nebudou investoři, tak nebudou nová pracovní místa,“ popsal Sobotka.

Proevpropský kurs Česka je prý vnímán pozitivně

V současné době se začíná, alespoň podle Sobotky, zlepšovat kredit naší republiky. „Jak jistě víte, Česká republika měla v posledních letech v Evropě jen ostudu. Já jsem jako předseda vlády věnoval hodně času tomu, abych navštívil naše sousedy, abych jim vysvětlil, že Česká republika už má novou vládu, že naším zájmem je komunikovat, mluvit s ostatními zeměmi, vysvětlovat postoje a snažit se získávat jejich podporu, abychom naše národní zájmy byli schopní v Evropě prosadit. Setkal jsem se s velmi pozitivním přijetím. Všichni říkají: Jsme konečně rádi, že v Praze je vláda, se kterou budeme schopni mluvit, se kterou se budeme moci domlouvat na společném postupu. Snažíme se zlepšit pověst naší země proto, abychom byli schopní více věcí prosadit,“ popsal premiér. Pak upozornil na to, že ČSSD zvyšuje valorizaci penzí podle celé inflace, ruší poplatky ve zdravotnictví, zvýší minimální mzdu a do dvou let zavede registrační pokladny. „Snažím se, aby se koalice nehádala, abychom se soustředili na řešení věcných problémů a pomáhali napravit reputaci vlády, kterou pravicové vlády mezi občany hodně poškodily. Sociální demokracie je připravená pracovat ve váš prospěch,“ ujistil premiér.

Po letech by podle Kellera mohla vyhrát levice

Pak přišel k mikrofonu sociolog Jan Keller. „Všichni víme, že evropské volby u nás bývají podceňovány. V minulých volbách k nim přišlo 28 procent oprávněných voličů. Existuje reálná obava, že letos by mohlo přijít ještě méně lidí. Když se o Evropě mluví, tak se často zdůrazňují ekonomické aspekty a to, že jsme příjemci peněz. Že jsme jich dostali více, než kolik platíme do evropské pokladny. To je samozřejmě pravda, ale Evropská unie nemá význam jen ekonomický. Vznikla i z důvodů politických a sociálních, protože byla reakcí na II. světovou válku a měla zaručit, že po světových válkách vznikne kooperace a určitá míra solidarity. Evropa je míněná nejen jako společný trh, ale také jako prostor solidárních zemí, a proto má ČSSD k Evropě co říci. Pokud bychom Evropu redukovali pouze na konglomerát zemí, které se budou každoročně trumfovat v tom, která z nich ekonomicky obere svého souseda, která bude vítěz a z toho druhého udělá lůzra, tak takovou Evropu vůbec nepotřebujeme. Po deseti nebo patnácti letech, kdy v Evropském parlamentu převažovala pravice, je letos šance, že by mohla zvítězit frakce, do které patří ČSSD, a myšlenky solidarity, které byly přítomny pouze latentně, by mohly být posíleny. Přesně o tom budou letošní květnové volby,“ uvedl Keller.    

Pravice si prý nedokáže poradit s krizí v Evropě

Dvojkou kandidátky ČSSD je Olga Sehnalová, která představila své programové priority, v jejím případě jde o ochranu spotřebitelů. Europoslanec Pavel Poc, který je teď na třetím místě kandidátky, pak zdůraznil, že po vládě pravice by mělo dojít v Evropském parlamentu ke změně. „Pravice si neumí s věcmi poradit, protože nechce. Tak, jako si neporadila s krizí v této zemi, tak si nedokáže poradit ani s krizí v Evropě,“ uvedl Poc. „Nevolte je, je to strašně jednoduché. Potřebujeme tam mít většinu, abychom mohli prosazovat rozumné věci a nasypat peníze do infrastruktury. Prosím, přijďte k volbám a podpořte sociální demokracii,“ vyzval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…