Česko a Izrael dnes podepsaly dohody o spolupráci v oblasti výzkumu, obrany či zdravotnictví

25.11.2014 14:01

Čeští ministři dnes v Jeruzalémě v rámci společného zasedání české a izraelské vlády podepsali se svými izraelskými protějšky několik dohod o spolupráci. Ty se týkají mimo jiné výzkumu, obrany, zdravotnictví nebo kultury.

Česko a Izrael dnes podepsaly dohody o spolupráci v oblasti výzkumu, obrany či zdravotnictví
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

V oblasti výzkumu a vývoje dnes Česko a Izrael přijaly deklaraci, v níž se zavazují rozvíjet společné výzkumné programy, sdílet zkušenosti s aplikací výsledků výzkumu ve výrobě a rozšiřovat možnosti akademické výměny. Obě strany chtějí každoročně pořádat fórum, na kterém budou tuto spolupráci hodnotit.

Spolupracovat se bude například v oblasti kybernetické bezpečnosti

Ve společném prohlášení o obranné a vojenské spolupráci se Češi a Izraelci vyslovili pro další rozvoj této spolupráce, pravidelné konzultace a hledání nových oblastí, kde by obrannou spolupráci mohli rozšiřovat. Speciální deklarace se týká kybernetické bezpečnosti. Na jejím základě chtějí obě strany sdílet informace a zkušenosti s cílem posílit ochranu proti možným kybernetickým hrozbám a plánují výměnu informací o výzkumu a vývoji v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová podepsala za svůj úřad dvojici deklarací s izraelskými partnery týkající se seniorů a sociálních služeb. České a izraelské ministerstvo zdravotnictví se zase dohodlo na spolupráci do roku 2019.

Spolupracovat bude památník holokaustu s památníky v Terezíně a Lidicích

České ministerstvo kultury plánuje s izraelským protějškem spolupráci ve filmové tvorbě a dohodlo se na rozvoji spolupráce jeruzalémského památníku obětí holokaustu Jad vašem s památníky v Terezíně a Lidicích v oblasti výzkumu, vzdělávání a uchovávání historické paměti o holokaustu a druhé světové válce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…