Česko pošle Austrálii na zmírnění dopadů ničivých požárů 2 miliony

09.01.2020 13:30

Česká republika pošle Austrálii, kterou několik měsíců sužují ničivé požáry, dva miliony korun. Mají jí pomoci zmírnit dopady požárů ve státě Victoria. O zaslání peněz rozhodl ministr zahraničí Tomáš Petříček, sdělil dnes ČTK jeho tiskový odbor.

Česko pošle Austrálii na zmírnění dopadů ničivých požárů 2 miliony
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Katastrofální požáry zuří v Austrálii od loňského září a shořela při nich plocha o větší rozloze než Česko, zemřelo 26 lidí a zničeny byly asi dvě tisícovky domů. Ve státě Nový Jižní Wales dál hoří 130 požárů, z toho padesátka není pod kontrolou, a ve státě Viktorie dalších 40.

Konkrétní využití české humanitární pomoci má dojednat české velvyslanectví v Canbeře. „Zejména chceme podpořit lidi, kteří přišli o přístřeší, ověříme též možnosti podpory protipožární ochrany,“ uvedl Petříček.

Česká diplomacie podle něj zůstává v kontaktu s australskými partnery ohledně případné další pomoci a svou pomoc koordinuje i s Evropskou komisí a členskými státy EU. „Společně pomáháme Austrálii při mapování hořících území i při podpoře lidí, kteří vlivem požárů přišli o domovy. Výhledově podpoříme také dlouhodobější obnovu přírody a krajiny a opatření, která by měla snížit rizika opakování tak rozsáhlé katastrofy,“ uvedl tiskový odbor českého ministerstva zahraničí.

Z Česka poputuje do Austrálie pomoc i z jiných stran. Například pražský magistrát věnuje 160.000 korun australské organizaci Bushfire Emergency Wildlife Fund, která provozuje ZOO v Melbourne. Peníze půjdou na pomoc při záchraně divokých zvířat a Praha je získá ze vstupného do ZOO v Troji.

Austrálie se v letních měsících potýká s požáry každoročně, jejich brzký nástup a rozsah z nich však podle úřadů nyní učinil ty nejhorší zaznamenané.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…