Česko trápí smog. Pražský primátor: Nejezděte auty a nechoďte ven

12.02.2012 17:23

Mrazivá sobotní noc přinesla další zhoršení rozptylových podmínek. Především Moravskoslezský a Ústecký kraj a hlavní město se proto potýkají s dalším úpadkem kvality ovzduší, přičemž na severní Moravě překračují naměřené hodnoty zákonné standardy až osmkrát. Nejhorší ovzduší meteorologové hlásí z Věřňovic na Karvinsku, v severních Čechách se zase špatně dýchá obyvatelům Děčína, Ústí nad Labem nebo Teplic.

Česko trápí smog. Pražský primátor: Nejezděte auty a nechoďte ven
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Situace by se neměla změnit ani v průběhu neděle. "Vítr nebude příliš foukat, koncentrace tedy budou zřejmě obdobné po celý den. Výrazné změny nečekáme. Rozptylové podmínky zůstanou spíše nepříznivé," řekla serveru Aktuálně Eva Auxtová z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Do Prahy autem raději ne

Pražský primátor Bohuslav Svoboda nabádá řidiče, aby pokud možno nezajížděli do centra města. "Vzhledem k velmi nepříznivé situaci, kdy se k silným mrazům přidává ještě znečištěné ovzduší, je pro děti, seniory a rizikové skupiny obyvatel pohyb venku vhodné omezit na minimum," varoval dále Svoboda.

Situace ovzduší není příznivá ani na dalších místech v Česku. Denní limit polétavého prachu byl překročen také v Hradci Králové, Pardubicích, Brně, Kladně, Mladé Boleslavi, Olomouci a Trutnově.

Meteorologové předpokládají výraznější zlepšení až ve středu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…