Česko zaplatí EU stamilionovou pokutu. Jde o krávy a možná i o Babiše

26.07.2017 19:37

Ministr zemědělství Marian Jurečka se sotva vyvlékl z podezření, že chtěl firmám z holdingu Agrofert (které donedávna vlastnil jeho bývalý vládní kolega, předseda hnutí ANO Andrej Babiš, než byl přinucen je převést do svěřenského fondu) pomáhat k problematickým oceněním kvality, a je tu možná další zemědělský skandál, který navíc může stát české daňové poplatníky stovky milionů.

Česko zaplatí EU stamilionovou pokutu. Jde o krávy a možná i o Babiše
Foto: URS Czech
Popisek: Kráva, ta je v tom nevinně.

Evropská komise totiž zjistila značné nedostatky v čerpání dotací na skot. Respektive v kontrole, kterou u dotovaných firem provádějí čeští ministerští úředníci. Ministerstvo odmítá zveřejnit, o jaké firmy se jedná a kde byly identifikovány problémy.

Inspektoři z EU především zjistili, že kontrolované krávy nemají na uších známky. Mohlo se tedy klidně stát, že je majitel firmy těsně před auditem přivezl odjinud a ve skutečnosti čerpal dotace na neexistující zvířata. Z toho podle webu Echo.cz vyvodili řadu nedostatků českých kontrolorů.

Kvůli tomu dostane Česká republika pokutu ve výši deset procent z inkasované částky. Konkrétně je to 810 milionů jen za léta 2016-2018.

Není však jasné, o jaké firmy se jedná. Právě tato informace přitom podle Echo24.cz může být pro byrokratický případ klíčová. Pokud by Jurečkovi úředníci „mhouřili oko“ ve firmách jeho vládního kolegy, bylo by to velmi závažné.

„Přirozeně vzniklo podezření, že nejméně jedna z auditovaných firem patří do skupiny Agrofert. Pokud ostatně bruselští auditoři postupovali podle běžných pravidel, nemohli největší zemědělský koncern minout. Znamenalo by to, že jedním z těch, kdo zavinili pokutu, je Andrej Babiš,“ píše na Echu renomovaný komentátor Petr Holub. Znamenalo by to tedy, že daňoví poplatníci zaplatí za přestupky svého ministra financí a druhého nejbohatšího spoluobčana.

Když se na to novináři zeptali přímo ministra Jurečky, odpověděl prý: „Já to vyloučit nemohu. Ale jestli chcete být opravdu korektní, tak je to napříč zemědělským spektrem.“ To prý lze těžko vykládat jinak, než jako nepřímý souhlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…