Českobudějovický magistrát zakázal další protiromské shromáždění

02.08.2013 18:20

Správní odbor českobudějovického magistrátu dnes zakázal konání shromáždění na sídlišti Máj, kde policisté od 29. června museli zasahovat už při čtyřech protiromsky zaměřených akcích. Rozhodnutí není pravomocné. Informovala o tom mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Českobudějovický magistrát zakázal další protiromské shromáždění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

"Akce byla oznámena fyzickou osobou na 14. září formou shromáždění a pouličního průvodu s místem ukončení na prostranství před multikinem CineStar," uvedla mluvčí. Právě tam se v minulosti konaly bitky mezi demonstranty a policisty.

Důvodem zákazu je podle mluvčí závěr správního orgánu, že účel shromáždění směřuje k výzvě dopouštět se násilí, k popírání nebo omezování osobních, politických nebo jiných práv občanů pro jejich národnost. Mohlo by také vést k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti i jinak porušovat Ústavu a zákony.

Situace na dvacetitisícovém sídlišti Máj, kde žije i romská komunita, je napjatá od 21. června. Na hřišti se tehdy začaly prát děti a vložily se do toho jejich matky a následně asi stovka přihlížejících. Ve městě se pak konaly čtyři víkendové demonstrace. Při potyčkách bylo zadrženo několik desítek lidí. Do akce zasáhly vždy stovky příslušníků pořádkových služeb.

Magistrát k napjaté situaci svolal 9. července veřejnou debatu. O situaci se na místě zajímal i ministr vnitra a policejní prezident. Mimo jiné byly na sídlišti posíleny policejní hlídky a hledají se místní asistenti policie. Město se snaží zajistit více volnočasových aktivit pro mládež.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…