Český rozhlas opouštějí redaktoři. Kvůli změnám ve zpravodajství

17.08.2013 21:01

Během prázdnin se na stole šéfa zpravodajství ČRo Tomáše Pancíře objevily tři výpovědi a jedna žádost o přeřazení. V rozhlase je totiž vyostřená situace. Lidé, kteří zde roky pracovali, si stěžují na změny provedené v lednu letošního roku.

Český rozhlas opouštějí redaktoři. Kvůli změnám ve zpravodajství
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Tehdy Český rozhlas změnil svou vnitřní strukturu. Pro všechny stanice vznikla tři společná centra, a to pro vysílání, výrobu a zpravodajství. Jenže právě v centru zpravodajství několik redaktorů končí, jak upozorňuje server iDnes.cz. Nově zavedený systém podle nich nefunguje.

"Vedle sebe nyní existují dvě paralelní struktury, Radiožurnál a centrum zpravodajství, mezi kterými vznikají třenice. Výsledkem je, že se množí z různých stran požadavky na redaktora, tím přibývá velké množství práce a on nemá čas věnovat se jakémukoliv tématu do hloubky," uvedl jeden ze zaměstnanců, který si však přál zůstat anonymní.

"Je tam přebujelý systém editorů a různých dalších vedoucích funkcí, které se dublují. Jsou to zbytečně vyhozené peníze. Centrum zpravodajství dělá v 99 procentech případů pro Radiožurnál, takže vůbec nebylo zapotřebí systém měnit," dodává další zaměstnanec. Například se prý stává, že o víkendu jsou na dva redaktory čtyři editoři.

Podle šéfeditorky centra zpravodajství Naděždy Petrové ale zatím počet odcházejících redaktorů není alarmující. "Není to číslo, které by jakkoliv mohlo ohrozit chod centra zpravodajství. Obměna tvůrčího týmu je přirozená a v rámci centra, které má 250 lidí, je pohyb naprosto běžný," tvrdí.

Další věc, na kterou si zaměstnanci stěžují, je fakt, že editoři často pocházejí z TV Nova. "Jejich představa zpravodajství z byznysu je asi taková, že nebudeme dělat zprávy z burzy, ale budeme vysílat o tom, že lidé ušetří na vodě, kdy do nádržky na splachování WC dají dvě plné PET lahve. To je tristní a takové degradace úrovně se nechci účastnit," řekl serveru jeden z redaktorů.

Podle Petrové jde ale ČRo správným směrem, své tvrzení podpírá i čísly. Poslechovost Radiožurnálu totiž oproti loňsku i předloňsku stoupla o sto tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…