Český server se zhrozil nad brutálním zákrokem ruské zásahové jednotky proti studentovi. Měl být napojen na teroristy, měl mít drogy, ale...

04.01.2017 16:20

O případu studenta medicíny Murada Ragimova, údajně zbitého ruskými policisty, informuje server Tapolitika.cz, který přináší překlady zpráv z ruských opozičních médií.

Český server se zhrozil nad brutálním zákrokem ruské zásahové jednotky proti studentovi. Měl být napojen na teroristy, měl mít drogy, ale...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Centrum Moskvy se celé modernizuje, všude se něco opravuje

Jak server uvádí, minulý týden se na moskevské ochránce práv z Výboru pro zabránění mučení obrátili příbuzní studenta medicíny Murada Ragimova. Podle jejich slov 22letého mladého muže několik hodin bili a mučili zaměstnanci SOBR (Speciální oddíl brzké reakce), kteří prováděli prohlídku v bytě Ragimových v Mitinu. Nejprve byl student obviněn ze spojení s teroristy z Islámského státu, ale nakonec byl zadržen pro podezření z držení drog.

30. srpna v 6:15 hod. rodinu Ragimových probudil zvonek u dveří, píše dále server. Neznámí se představili jako policisté. 22letý student Ruské národní výzkumné univerzity Pirogova Murad Ragimov je vpustil do bytu. Facka jej srazila na podlahu. Do úzké chodby bytu se nahrnulo několik desítek lidí v maskách a neprůstřelných vestách. Ragimova spoutali a zatáhli do kuchyně. Malé skupiny mužů v černých uniformách s nápisy „SOBR“ se rozešli po bytě. Jejich velitel řekl, že Murad je podezřelý z vraždy policistů v Dagestánu.

„Řekla jsem, že to není možné a že se posledních pár dní zabýval vyřízením dokladů pro získání úvěru pro zaplacení školného na univerzitě v Moskvě,“ sdělila Mediazoně Gjunaj, Muradova sestra. Podle ní tehdy policisté odmítli ukázat příkaz k prohlídce, přesto šli do místnosti, kde spala Glunaj a její mladší sestra a začali se přehrabovat ve složeném oblečení dívek. Muradova bratrance připoutali pouty ke stolu a jeho samého v té době bili v kuchyni. Jeden z členů zásahové jednotky ministerstva vnitra se vrhl na zadrženého, povalil ho na jídelní stůl a začal bít po hlavě, zádech a břichu. „Viděli jsme, jak ho bijí, používají na něj taser. Řval bolestí, až to slyšeli i sousedi. Pak jeden z nich vzal křišťálovou mísu a rozbil ji o hlavu mého bratra,“ cituje server Glunaj.

Jak dále server píše, velitel SOBR příbuzným oznámil, že podle vyšetřovatelů Ragimov v roce 2014 čtyřikrát vycestoval do Sýrie, kde se stal bojovníkem Islámského státu. Nicméně poté, co sestra zadrženého ukázala policistům jeho pas, od této verze upustili. „Vůbec 2,5 roku neopustil Moskvu,“ tvrdí Glunaj. Před několika lety navštívil v Turecku vzdálené příbuzné. U nich strávil pět dní. „Každý den posílal fotografie z různých turistických míst, byl na Bosporu, ale v žádné Sýrii nebyl,“ vysvětluje dívka.

Dusili ho

Prohlídka trvala podle blízkých Murada více než tři hodiny. Asi v sedm hodin ráno do bytu přišla příslušnice se dvěma psy. Dvakrát obešli všechny pokoje, prošli v blízkosti rozvaděčů, prozkoumali schodiště a skluz pro odpadky. Psi v bytě ale drogy nenašli.

Po celou dobu, co policie prohlížela byt, studenta i nadále mučili v kuchyni, cituje server Glunaj. Několikrát mu příslušníci na hlavu nasadili plastový sáček a dusili ho. „Bylo to velmi děsivé, dusil se, škubal sebou. Vypadalo to, že umírá. Prosili jsme, přemlouvali, aby alespoň nepoužívali ten sáček,“ říká. Když ztratil vědomí, polévali ho vodou z kohoutku a přiváděli k vědomí elektrošoky. Jeden ze siloviků bodl mladého muže nožem do chodidla, tvrdí jeho sestra. Zaměstnanci ministerstva vnitra několik hodin požadovali, aby jim ukázali, kde její bratr skrývá zbraně a drogy, píše dále server.

Asi v osm hodin ráno požádali příslušníci Muradovu sestru, aby mu přinesla oblečení, protože po celou dobu byl mladý muž v jedněch šortkách. Kromě toho požadovali čisté ručníky, aby setřeli krev z tváře a z těla zadrženého.

„Osobně jsem ze skříně vytáhla a podala mu černé kalhoty, šedou mikinu, ponožky a mokasíny. Vzali věci, pomohli mu jakž takž se obléci, pak zahradili vstup do kuchyně. Někdo řekl: ‚Zapněte fotoaparát.‘ Takhle otevřeně mu do kapsy podstrčili plastový balíček,“ rozčiluje se Ragimovová. Poukazuje na to, že i když v bytě byl nepořádek, samotnou prohlídku policisté prováděli poměrně povrchně: nekontrolovali ani knihovnu s učebnicemi, ani skříně s oblečením a obuví. „Rozhazovali věci v místnosti, tak jako by chtěli vytvořit dojem prohlídky,“ říká Glunaj.

Jak server závěrem píše, výbor pro zabránění mučení začal vyšetřovat případ Muradova mučení. „Vyslechli jsme dvě sestry a Muradovu matku. Všichni vyprávěli jeden a tentýž příběh. Nepřímo jejich verzi potvrdili sousedi ze vchodu, kteří slyšeli křik poškozeného. Zahájili jsme veřejné vyšetřování,“ cituje server právníka moskevské pobočky ochránců práv NKO Anastasije Garina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…