Český vědec: Geronti a šílenci. Covid není epidemie. Proč se mlčí o tomhle?

16.12.2020 9:42

Akademik Jiří Šinkora, člen dozorčí rady Ústavu živočišné fyziologie a genetiky, se v posledních dnech začal velmi vehementně vyjadřovat k událostem spojeným s epidemií, respektive podle jeho slov s „dosti vážným respiračním onemocněním“, které ale podle jeho hodnocení epidemií není.

Český vědec: Geronti a šílenci. Covid není epidemie. Proč se mlčí o tomhle?
Foto: Archiv ZHKHK
Popisek: Zdravotní sestra Michaela Suková a brigádnice Karolína Matějů

Hlavním nebezpečím epidemie, které ale podle Šinkory nezaznívá dostatečně často, je fakt, že tento virus je nový. Tím pádem proti němu lidé nemají protilátky a to postihuje zejména staré lidi, jejichž organismus už má s vytvořením protilátek problém. Mladší lidé si protilátky vybudují, tak jako proti všem dalším virům, které s námi existují celkem v rovnováze už od nepaměti.

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8049 lidí

„Takže dnes z nich pozorovatelně velká část umírá, protože imunita buněčných zabíječů, která tyhle malé šmejdy drží na povrchu sliznic u dětí a mládeže, v pokročilém věku už tak dobře nefunguje,“ vysvětluje Šinkora v obsáhlém komentáři na svém Facebooku.

Nikdo ale podle něj neumírá „zbytečně“. Nemocnice totiž nejsou přeplněné a každý dostane tu nejlepší dostupnou péči. Někdy bohužel ani to nestačí a člověk zemře, ale to umírá i kvůli jiným virům na chřipku nebo zápal plic.

„I kdyby všichni zemřelí (zatím méně než deset tisíc) byli z věkové skupiny 65+ (a naprostá většina je), je to pořád méně než půl procenta z nich, lidí nad šedesát je pětina populace, 2.1 milióny,“ připomíná dále. Nedá se tedy hovořit o „epidemii“, spíše o vážním respiračním onemocnění.

To navíc má řešení. Zmizí, jakmile se dodá vakcína, která protilátky vytvoří i těm, kteří to nezvládnou sami.

Šinkora ujišťuje, že není cynik a o své blízké a známé se bojí. „Ale to neznamená, že ztratím rozum a budu podporovat nalblý způsob, kterým se to tady, a nejen tady, řídí,“ dodává. K vybudování trvalé imunity jsou podle něj (kromě ochrany ohrožených skupin) nutná opakovaná setkávání s koronavirem. Jenže zavírání škol a všeho dalšího jde zcela proti této potřebě.

Že bez setkávání s virem nejsou protilátky, dokonce i vakcína se musí podívat opakovaně, to podle něj musí vědět každý epidemiolog. Proč to neprosazují, to je otázka.

„A ještě jedna věc - ať píšu cokoli, píšu o tom, čemu perfektně rozumím a neblábolím nesmysly jako že vakcína je účinnější než přirozená infekce proto, že vyvolává vyšší koncentrace protilátek. Třeba tohle jsem se mohl dočíst z výroku slovutného českého imunologa,“ dodává ještě Jiří Šinkora. Z toho se podle něj ukazuje, že nás vedou diletanti, a radí jim specialisté, kteří podle všeho vypadají spíše jako „diletanti z oboru“.

„Jinými slovy - lze najít velmi poučená a dobrá vyjádření odborníků, ale nejvíce prostoru dostávají vyděšení geronti a šílenci,“ dodává akademik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…