Čest práci, uvedl se Filip na Frekvenci 1 a pak ztrhal nejen Válkovou

22.06.2014 18:17

Předseda komunistů Vojtěch Filip je přesvědčen, že dobrou práci je třeba vyzdvihovat i dnes, takže na pozdravu „čest práci“ nevidí nic špatného. Výhrady ale vyjadřuje k působení ministryně Heleny Válkové (ANO) na rezortu spravedlnosti. Zvenčí prý její jednání působí chaoticky. Stranou Filipovi pozornosti nezůstaly ani nedávné evropské volby, Ukrajina a nadcházející volby komunální. Prozradil také, jak si užije poslaneckou dovolenou.

Čest práci, uvedl se Filip na Frekvenci 1 a pak ztrhal nejen Válkovou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na mítinku měl proslov předseda KSČM Vojtěch Filip

„Čest práci je pořád poctivý pozdrav," prohlásil hned na úvod pořadu Filip. Ale ve sněmovně ho prý už neuslyšíte. Dobré práci je ale prý třeba vzdávat čest. Stejně tak se komunisté mezi sebou oslovují soudruhu a předsedovi KSČM prý vadí, když někdo pojmu soudruh užívá pejorativně.

O profesorce Válkové: Kdo to neumí, ten to učí

Ve vysílání pak došlo na současné problémy v rezortu spravedlnosti. „Pan předseda vlády a ministr financí Babiš nesprávně zhodnotili tu situaci,“ pokračoval šéf komunistů. Válková podle jeho názoru nemá budoucnost v křesle ministryně, protože rozpory uvnitř rezortu přetrvávají. Na změny by podle jeho názoru mohlo dojít již v září.

Samotného Filipa ministryně potěšila tím, že vystavila stopku rozsáhlým externím službám v rezortu. Nepříjemně ho ale překvapila v řešení problémů okolo vězeňství. K odvolání bývalého ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala se nechtěl příliš vyjadřovat, protože nezná detaily, ale v obecné rovině má za to, že odvolání bylo spíše čisté. Neboť kdo byl jmenován, může být i odvolán. Větší problém je, že se řízení jejího ministerstva zdá chaotické.

„Platí takové úsloví: ‚Ten, kdo to neumí, ten to učí,‘“ poznamenal na adresu Válkové Filip. Narážel tím na to, že ministryně je teoretičkou v oblasti práva a působí na akademické půdě. A propast mezi teorií a praxí bývá značná.

Evropské volby

Filip byl velmi zklamán slabou účastí ve volbách do Evropského parlamentu. Krize na Ukrajině totiž podle jeho názoru ukázala, že EU je v lecčems pozadu, a předseda KSČM doufal, že toto poznání přivede voliče k urnám a hlasováním si vynutí změnu. Ukázalo se ale, že voliči dali přednost rezignaci na veřejné dění, což považuje za nebezpečné.

Došlo také na Miloslava Ransdorfa. Ten se stal europoslancem i navzdory, že nebyl lídrem kandidátky KSČM do Evropských voleb, naopak byl na kandidátní listině relativně nízko. A po pro něj úspěšných volbách kritizoval vlastní stranu za to, že mohla ve volbách uspět více. Filip má za to, že Ransdorf uspěl i díky negativní reklamě, kterou mu dělala média. Kvůli jeho dluhům nebo kvůli potyčce se zahraničním novinářem. Filip je i dnes přesvědčen, že Kateřina Konečná byla skvělou volbou na post lídryně kandidátky. Čeká na ni prý úkol. Za pět let bude muset umět přivést do EP nové lidi, protože dnešní europoslanci za KSČM již nejspíš nebudou kandidovat v příštím volebním období vzhledem ke svému věku.

Komunální volby a komunisté

Ohledně komunálních voleb je předseda KSČM poměrně optimistický. Protože lidé mohou vidět, že komunisté pracující na obcích pracují v jejich prospěch. V řadách komunistů se totiž nacházejí i mladí lidé.

Vyjádřil se také k působení komunistů před rokem 1989. Považuje např. za chybu, že si komunisté zakomponovali do ústavy vedoucí úlohu strany. Strana se podle jeho názoru nesmí opírat o zakotvení své vedoucí úlohy v ústavě, měla by se opírat toliko o podporu lidí.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…