Čeští neonacisté přišli s novým konceptem Třetí cesty

11.11.2011 19:10

Část české neonacistické scény v uplynulých měsících podle ministerstva vnitra přišla s novým ideologickým konceptem, takzvanou Třetí cestou.

Čeští neonacisté přišli s novým konceptem Třetí cesty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Násilí ve Varnsdorfu

Podle úřadu jde o směr inspirovaný zahraničními režimy, vyhraňuje se vůči klasickému hitlerismu a kombinuje nacistickou a socialistickou nebo komunistickou ideologii. Vzorem je prý i italské neofašistické hnutí Casa Pound, které klade důraz na sociální témata. Za novým projektem je skupina Autonomních nacionalistů.

Snahy o vytvoření nového konceptu úřad registroval přibližně od zimy 2010, projekt byl představen letos na jaře. "Málokdo zaregistroval, že se čeští neonacisté pokusili poprvé v historii zformulovat komplexní ideologický rámec," uvedlo ministerstvo. "Do progresivnějšího křídla militantů pronikli intelektuálně zdatnější a vzdělanější lidé, kteří komunikují se 'západními soukmenovci' a dokážou se od nich inspirovat. Poprvé se tak část české neonacistické scény dokázala definitivně vyhranit vůči klasickému hitlerismu."

Čeští nacisté se inspirují v zahraničí

Neonacisté podle vnitra začali s propagací Třetí cesty především na webech. Přejímali prý zahraniční texty, zejména z německých a italských internetových stránek. "Lze se domnívat, že projekt není spontánní a předcházela mu dlouhodobá příprava. Čeští neonacisté se osobně setkávali se zahraničními kolegy a studovali jejich mediální prezentace," uvedlo ministerstvo.

Texty na českých webech jsou však podle úřadu psány "dosti toporným" jazykem a často je znát, že je autor sepsal za pomoci internetového překladače. "Jsou jednoznačně propagandistické, z politologického hlediska jde o naprostý paskvil, slepenec účelově vybraných, zmateně či chybně interpretovaných dat. Často jsou prezentovány naprosto marginální směry, které v odborné komunitě pro kvazivědeckost nemají šanci uspět, nebo jsou odmítány pro neetický rozměr," stojí ve zprávě vnitra. Pateticky pak působí zmínky o představitelích Třetí cesty.

Pravicoví extremisté se podle zprávy v posledních měsících výrazně mobilizovali v souvislosti s událostmi ve Šluknovském výběžku. "Vzniklá situace v regionu vytvořila vhodné podmínky pro činnost celého spektra subjektů scény, od politicky aktivních, jako je DSSS (Dělnická strana sociální spravedlnosti), po radikální, jako jsou Národní odpor, Autonomní nacionalisté a Svobodná mládež," napsalo vnitro.

Čtěte:

Bitva o romskou ubytovnu. Policie ve Varnsdorfu nasadila vodní dělo

Do muziky trestní právo nepatří. Zakážeme Lennona? ptá se Jakl

Náckům jsme průvod zakázali, Krajský soud ho ale povolil, stěžuje si Ander

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…