Čeští odborníci vycestují do Kurdistánu. Chovanec popisoval, co tam budou dělat

17.09.2014 19:20

Šéf rezortu vnitra Milan Chovanec varoval před další hrozící humanitární krizí, a to v oblasti Kurdistánu, autonomní oblasti v rámci Iráku. Aby bylo možné v této lokalitě zvládnout situaci, Česko nabídlo pomocnou ruku v podobě svých odborníků. Ti do Kurdistánu odcestují. Stranou ministrovy pozornosti ale nezůstala ani situace volyňských Čechů a služební zákon.

Čeští odborníci vycestují do Kurdistánu. Chovanec popisoval, co tam budou dělat
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) byl hostem středečního Interview ČT24. Vysvětloval mimo jiné, jak české Ministerstvo vnitra může pomoci Kurdům. „Jsme schopni jim pomoci ve výcviku jejich specialistů, především při manipulaci s výbušninou,“ podotkl Chovanec. Kurdistán i celý Irák podle ministra dnes potřebují pomoc a naši odborníci by mohli do země vycestovat přibližně na půl roku.

Hrozí další humanitární krize

Kurdské armádě se daří vytlačovat radikály z Islámského státu, ale tito za sebou nechávají zaminované území. Proto prý budou třeba specialisté na výbušniny. Chovanec v této souvislosti podotkl, že na území autonomního Kurdistánu žije asi 4,5 milionu lidí, ale v tuto chvíli se stará asi o 1,4 milionu uprchlíků, takže zde hrozí bezpečnostní i humanitární katastrofa. Irák této autonomní oblasti zatím nepomáhá.

Stranou ministrovy pozornosti nezůstala ani skutečnost, že bojovníci Islámského státu mohou časem začít ohrožovat i Turecko, a pokud se to stane, Česká republika bude jako člen NATO vázána smlouvami k případné pomoci spojeneckému státu.

Volyňští Češi

V pořadu došlo také na otázku volyňských Čechů. Prezident Miloš Zeman vyzval vládu, aby znovu zhodnotila situaci lidí s českými kořeny žijícími v těchto oblastech. „Zatím se to jeví tak, že se bezpečnostní situace zlepšuje, takže nebude důvod zasáhnout, ale jde přibližně o 40 rodin, tedy 200 až 300 lidí." Chovanec v pořadu přislíbil, že vláda bude tamní situaci pečlivě monitorovat.

Služební zákon

Ministr je také přesvědčen, že služební zákon přináší výrazné odpolitizování státní správy, ačkoli se nepodařilo prosadit zrod generálního ředitelství státní správy. Proti se postavila pravicová opozice ODS a TOP 09 a vláda s nimi hledala shodu. „To je politická realita,“ podotkl ministr. „Já si myslím, že to odpolitizování tam prostě existuje. Je to kvalitativně mnohem lepší posun, než kdyby se nestalo nic,“ pokračoval ministr. „Je potřeba to v EU precizně vysvětlit, a na to jsme připraveni.“

Připomněl také, že prezident Zeman stále proti zákonu protestuje, zvažuje jeho vetování a není možné vyloučit, že celou věc dotáhne až k Ústavnímu soudu ČR. Ministr je však přesvědčen, že zákon je přínosem a před soudem by obstál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …