Čeští pacienti budou moci nově dostávat orgány od cizinců

31.01.2013 19:21

Českým pacientům zřejmě budou moci být už od dubna transplantovány orgány také od cizinců, kteří zemřeli v Česku. Změnu má přinést novela transplantačního zákona, kterou dnes hladce schválil Senát. Normu, pro niž hlasovalo 48 z 59 přítomných senátorů a žádný nebyl proti, ještě dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Čeští pacienti budou moci nově dostávat orgány od cizinců
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Novela nadále neumožňuje darování orgánů za odměnu. Žijícím dárcům by ale mělo být kompenzováno nepohodlí a omezení kvůli darování a pokryty výdaje a ztráty příjmu. Norma počítá také s příspěvkem pro pozůstalé na vypravení pohřbu dárce. Dopravu těla zemřelého dárce z místa pitvy do místa pohřbu zaplatí místo příbuzných zdravotní pojišťovna příjemce orgánů.

Nutné bude také navázat kontakt s pozůstalými

Nová pravidla mají sjednotit transplantační zákon s právem EU, které v ostatních zemích unie umožňuje darování orgánů cizincům včetně Čechů. Novela stanoví, že pokud je cizinec držitelem dárcovské karty, znamená to, že s darováním orgánů souhlasí. Pokud cizinec není držitelem této karty, lékaři budou muset zjistit například přes Koordinační středisko transplantací, zda dříve vyslovil nesouhlas s posmrtným odběrem svých orgánů. Nutné bude také navázat kontakt s pozůstalými. Pokud se nepodaří zajistit souhlas s odběrem orgánů do 72 hodin, případná transplantace bude vyloučena.

Novela uvádí i náklady, které by se zavedením kompenzací a pohřebného měl stát. Při pohřebném 5000 korun by stát ročně vydal za průměrně 250 zemřelých 1,25 milionu korun. Na náhradu výdajů a ušlého zisku v souvislosti s darováním orgánů při průměrném počtu 40 žijících dárců, průměrném měsíčním příjmu 25.000 korun a pracovní neschopnosti v průměru šest týdnů by státní rozpočet ročně vydal 620.000 korun.

Norma začne být účinná prvním dnem druhého kalendářního měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Pokud Klaus novelu podepíše, a umožní tak její vyhlášení ve sbírce ještě v únoru, bude účinná od 1. dubna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…