Čeští úředníci už píší odpověď na bruselský audit. Co v ní bude?

15.06.2019 9:31

Do Česka dorazila předběžná auditní zpráva Evropské komise, která říká, že je Andrej Babiše (ANO) ve střetu zájmů, neboť si podle auditorů uchovává vliv ve svém holdingu Agrofert, i když je odložen ve svěřenském fondu. Babiš zprávu auditorů odmítá, označuje ji za nekvalitní a hlásá do světa, že si musíme počkat až na konečnou zprávu. Ministerstvo spravedlnosti řízené nominantkou za hnutí ANO Marií Benešovou přesto už chystá pro auditory odpověď.

Čeští úředníci už píší odpověď na bruselský audit. Co v ní bude?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Před pár dny do Česka dorazila předběžná auditní zpráva Evropské komise, která konstatuje, že český premiér Andrej Babiš (ANO) je stále ve střetu zájmů. Svůj Agrofert sice převedl do svěřenského fondu, ale podle auditorů má na svou firmu stále vliv. Přitom jako předseda vlády jedná v EU o dotacích, které čerpá i jeho Agrofert.

Babiš tvrdí, že předběžná zpráva je plná chyb a proto si počká na její definitivní verzi s českým překladem. Jenže podle informací Českého rozhlasu úředníci na Ministerstvu spravedlnosti připravují reakci, kde Evropské komisi vysvětlují, jak je to s českým zákonem o střetu zájmů doopravdy a proč díky němu Babiš ve střetu zájmů není. Ministerstvo spravedlnosti náleží podle koaliční smlouvy nominantovi hnutí ANO. Momentálně ho řídí Marie Benešová.

„Ministerstvo spravedlnosti je gestorem zákona o střetu zájmů, s ohledem na to, že se návrh auditní zprávy opírá právě o výklad tohoto zákona, podílíme se i na přípravě vyjádření České republiky k návrhu,“ potvrdil pro iROZHLAS.cz mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Ruku k dílu prý přiloží také právníci z Ministerstva zemědělství.

„Státní zemědělský intervenční fond bude při přípravě stanoviska spolupracovat s kolegy z ostatních dotčených resortů a rovněž s vládním zmocněncem pro zastupování ČR před Soudním dvorem EU,“ dodala mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.

Není přitom bez zajímavosti, že Ministerstvo spravedlnosti ještě pod vedením Jana Kněžínka, předchůdce Marie Benešové, vypracovávalo stanovisko, podle něhož je český zákon o střetu zájmů dostačující a český předseda vlády nemá na chod své firmy odložené ve svěřenském fondu vliv.

Za fungování fondu odpovídá mimo jiné i premiérova manželka Monika Babišová. Manželský pár však tvrdí, že spolu záležitosti Agrofertu neřeší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přišlo WhatsAppem? Ne. Registrováno na ODS, podepsáno. Špína na ANO. Fiala nezametl stopy

18:25 Přišlo WhatsAppem? Ne. Registrováno na ODS, podepsáno. Špína na ANO. Fiala nezametl stopy

Velmi emotivně vystoupila na dnešním brífinku šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. …