Čeští vojáci a policisté převzali ocenění za zahraniční mise

13.12.2019 18:40

Čeští vojáci a policisté sloužící v Mali, Afghánistánu, Bosně a Hercegovině, Egyptě, Iráku a Středoafrické republice dnes převzali ocenění za účast na zahraničních misích. Kromě medaile za službu v zahraničí obdrželi i záslužné kříže, čestné odznaky za zásluhy a věcné dary, napsala ČTK.

Čeští vojáci a policisté převzali ocenění za zahraniční mise
Foto: por. Nikola Hájková
Popisek: Střelby z dlouhých zbraní

Celkem bylo v Národním památníku na pražském Vítkově oceněno 165 armádních a policejních příslušníků.

Medaile si z dnešního slavnostního ceremoniálu odnesli členové šesti armádních a jedné policejní jednotky. Největší díl oceněných, více než 120, se vrátilo z operace Evropské unie v Mali (EUTM), jejímž hlavním úkolem je výcvik tamní armády. Mezi oceněnými byli i dva příslušníci rakouské a jeden příslušník belgické armády, s nimiž čeští vojáci na této misi spolupracovali.

„Naši vojáci působí v Mali jako jednotka ochrany na základně a velitelství v Bamaku a současně jako jednotka ochrany a doprovodu mentorů na základně Koulikoru,“ řekl brigádní generál Petr Procházka. Dodal, že česká vojenská přítomnost v africké zemi v posledních letech narůstá a v příštím roce vyvrcholí převzetím velení mise.

„Pevně věřím, že malijská armáda s pomocí EU a této mise dosáhne samostatnosti a schopnosti řešit zhoršující se bezpečnostní situaci,“ řekl novinářům velitel českého kontingentu kapitán Marek Krajčík, který v minulosti prošel dvěma misemi v Afghánistánu. „Malijští vojáci jsou nadšení, jsou ochotní spolupracovat, jsou aktivní, postrádají ale výbavu, takže výcvik není vždy takový, jaký bychom si představovali,“ popsal jeden z problémů, s nimiž se čeští vojáci coby instruktoři v Mali potýkají.

Ocenění převzaly i dvě armádní příslušnice, které rok pracovaly ve štábu mise OSN v Mali s názvem MINUSMA, která má za cíl udržovat stabilní bezpečnostní prostředí v zemi. Podobné úkoly plnili tři příslušníci vyslaní českou armádou do mise MINUSCA ve Středoafrické republice.

V rámci této operace působila kapitánka Tereza Hečková, která zde v mezinárodním týmu monitorovala bezpečnostní situaci. Řešení mnohdy vypjatých situací jí pomohlo odhalit vlastní schopnosti. „Za rok (pobytu na misi) jsem byla za rodinou třikrát. Určitě to nestačilo a bylo smutno, nejhorší na tom byl pro mě ten smutek,“ řekla novinářům s malým synem v náručí.

Po třech měsících se z mise na egyptské Sinaji vrátili i členové jednotky s transportním letounem CASA, která má na starosti monitorování hranice mezi Egyptem a Izraelem i přepravu lidí a materiálu. Mezi navrátilci jsou také dva absolventi mise ALTEA v Bosně a Hercegovině a rovněž část členů 12. strážní roty, která do října střežila v Afghánistánu spojeneckou základnu v Bagrámu. Ocenění se dočkala i pětice policistů, kteří se v Bagdádu podíleli na výcviku iráckých kolegů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…