Čeští vojáci se v září účastní vojenských manévrů pořádaných Gruzií

30.08.2018 18:35

Vojenské manévry s názvem Agile Spirit 2018 se budou konat od 1. do 11. září na západě Gruzie. Zúčastnit se jich mají vojáci z deseti států včetně České republiky. Oznámila to podle gruzínských médií armáda. Účast českých vojáků na cvičení ČTK potvrdila mluvčí českého generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Čeští vojáci se v září účastní vojenských manévrů pořádaných Gruzií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nástup příslušníků Armády ČR po návratu ze zahraničních operací za účasti ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové a náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře

Vojenské cvičení pořádá Gruzie ve spolupráci s evropským velitelstvím amerického námořnictva. Podle gruzínských úřadů je cílem manévrů příprava ke společným operacím sil rychlé reakce NATO (NRF) a k rychlé reakci na lokální krize.

Na cvičení se mají podílet kromě gruzínských a amerických jednotek také vojenské útvary z Česka, Bulharska, Rumunska, Lotyšska, Řecka, Ukrajiny, Turecka a Estonska.

Gruzie už začátkem srpna pořádala ve spolupráci se Severoatlantickou aliancí rozsáhlé vojenské manévry za účasti více než 3 000 vojáků z Gruzie a tuctu dalších zemí včetně USA, Británie, Francie, Německa a Turecka. USA na cvičení vyslaly obrněná vozidla Stryker a Bradley, tanky M1A2, bitevní vrtulníky AH-64 a helikoptéry UH-60.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…