Chalupa nařídil kontrolu u žadatelů o dotace, píše server

01.07.2012 10:58

Na hlavu ministra pro životní prostředí Tomáše Chalupy (ODS) se snesla vlna kritiky poté, co vyšlo najevo, že dotace z Programu švýcarsko-české spolupráce mohou získat i ty neziskové společnosti, o kterých téměř nikdo nic neví. Chalupa se proto rozhodl společnosti a jejich projekty řádně prověřit. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Chalupa nařídil kontrolu u žadatelů o dotace, píše server
Foto: Martin Kovář
Popisek: V Polygonhousu proběhla Výkonná rada ODS

Šéf resortu životního prostředí Tomáš Chalupa se rozhodl důkladně prověřit projekty financované z Programu švýcarsko-české spolupráce, o jejichž pozadí v minulosti spekulovala média.  O jaké projekty a společnosti se jedná? Jde např. o sdružení Campanula, které má odsouhlasenou dotaci 1 259 280 korun na projekt environmentální elektronické knihovny.

Nedostatečné informace?

"Náš projekt si vzal za cíl vytvořit centrální internetovou knihovnu ekologických titulů pro Českou republiku, bezplatně využitelnou pro všechny uživatele. A to jak pro vydavatele, tak pro čtenáře," popsal pro server Jiří Mitošinka z Campanuly.

"Existence takové knihovny by byla zárukou, že existuje místo, kam může autor umístit publikace, na kterých dlouho pracoval, které jsou již rozebrané, ale kde má stále pocit, že mají co říci. Naopak čtenář, často student, bude moci právě zde zahájit své vyhledávání pramenů," dodal.

Sluší se dodat, že sdružení í Zelený kruh, které se v problematice dotací orientuje, pokládá popis projektu za nedostatečný. Podobně je na tom i projekt sdružení Envidea, které se zrodilo jen pár dní před tím, než definitivně vypršel termín k podání žádosti o peníze. Na projekt takzvaných 2D naučných stezek má dostat přes tři miliony korun.

Naučné stezky za 3 miliony

"Byli u mě doma asi tři hodiny, před tím už jsem byl na ministerstvu, kam jsem pak šel znovu," řekl Aktuálně.cz Marek Lédl, předseda sdružení Envidea.

Dnes již najdeme na internetu jak informace o sdružení Envidea, tak o naučných stezkách. Není však bez zajímavosti, že se tam objevily až poté, co server Aktuálně.cz upozornil na tajemnost projektu. Lédl to odůvodňuje tím, že internetové stránky měly být spuštěny až ve chvíli, kdy na nich bude možné publikovat nějaké konkrétní výsledky. Zatím je celý projekt ve stádiu prověřování výběrových řízení ze strany ministerstva financí a životního prostředí.

Mluvčí resortu životního prostředí k tomu poznamenává, že o definitivním osudu dotací rozhodnou až závěry vyplývající z auditního šetření.

"O jejich dalším čerpání bude rozhodnuto až na základě výsledků auditu," poznamenal Vitík. "Audit rovněž ověří, zda jsou dotace v občanských sdruženích využívány účelně, hospodárně a efektivně a v souladu s podmínkami, za kterých byly poskytnuty."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …