Chceme Turecko v EU, řekl Erdoganovi Nečas

04.02.2013 13:57

Premiér Petr Nečas (ODS) podporuje plnoprávné členství Turecka v Evropské unii. Řekl to v Praze tureckému premiérovi Recepu Tayyipu Erdoganovi při jejich společném jednání. Podmínkou tureckého členství v unii je ale úspěšné turecké splnění přístupových podmínek, podotkl Nečas. Podle jeho vyjádření na tiskové konferenci spolu předsedové vlád jednali také o obchodu, investicích a energetice.

Chceme Turecko v EU, řekl Erdoganovi Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala vláda. Den před návratem Miloše Zemana z Vysočiny

Erdogan před novináři připomněl, že země před "branami EU" stojí už přes pět desetiletí. Zdržování označil za neodpustitelné. Turecko si je podle něj vědomo, že je ke vstupu potřeba splnit mnoho podmínek. Erdogan ale podotkl, že ani členské státy unie všechna kritéria EU často nesplňují.

Turecko o vstup usiluje už dlouhou dobu, Praha jeho ambice podporuje. V unii samotné se ale o možném postavení Turecka diskutuje a zvažuje se, zda by nebylo vhodnější muslimské, ale sekulární zemi nabídnout spíš privilegované partnerství. Tomu je nakloněno například Německo.

V energetické spolupráci by měly obě země v nejbližší době podepsat memoranda o strategickém partnerství. Už dnes spolu přímo před novináři ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) a turecký ministr hospodářství Zafer Çaglayan podepsali protokol po společném zasedání smíšené hospodářské komise. Nečas s Erdoganem pak podepsali prohlášení o vzájemné spolupráci na bázi kulturních center.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="223147,216356,258975,252862,237507,236827,228852,223331,223281,223141" /)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…