Chceme oznámit zásadní novelu... Okamura vystoupil před začátkem Sněmovny. Jde o sociálně nepřizpůsobivé lidi

26.11.2019 15:44

Na brífinku k dnešnímu jednání Poslanecké sněmovny se předseda SPD Tomio Okamura pochlubil, že jím navržená novela důchodové reformy byla odsouhlasena vládou. Poté představil novou zásadní novelu, která „odebere sociální dávky těm, kteří je zneužívají“. Poslankyně SPD Lucie Šafránková vyjmenovala sedm bodů novely, kterou podle Okamury SPD řeší „neschopnost této vlády a všech minulých“.

Chceme oznámit zásadní novelu... Okamura vystoupil před začátkem Sněmovny. Jde o sociálně nepřizpůsobivé lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Lídr hnutí SPD Tomio Okamura na úvod zmínil úspěch SPD, kdy důchodová komise začlenila k návrhu důchodové reformy návrh SPD na uzákonění minimálního důchodu v ČR. „Už to proběhlo médii, je to náš návrh zákona, který tu už leží tři měsíce, kterým chceme docílit, aby všichni lidé měli minimální důchod ve výši hranice chudoby. A je tomu nakloněna i vládní koalice. Spolupracovali jsme na něm s Radou důchodců ČR a chceme, aby se ta hranice určovala podle Evropského statistického úřadu, což je dnes nějakých 14 tisíc korun čistého. Za menší důchody se prostě nedá vyžít,“ líčil Okamura a dodal, že zásluhovost a počet odpracovaných let samozřejmě zůstane.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Poté již přišla na řadu novela, která budí značný rozruch. „Chceme oznámit zásadní novelu, kterou teď vkládáme do systému, a jde o zákon, který odebere sociální dávky těm, kteří je zneužívají. Pracovali jsme na tom spoustu měsíců, jde o složitou novelu, kterou jsme připravovali s mnoha odborníky,“ spustil Okamura a předal slovo poslankyni Lucii Šafránkové.

Ta zopakovala, že zákon bude řešit sociálně nepřizpůsobivé obyvatele, kteří zneužívají sociální systém. Podle novely by sociální dávky byly odebrány lidem, kteří porušují závazky školského zákona, činí přestupky proti sociálnímu systému, vyhýbají se práci a obcházejí zákon za účelem získat dávky. „SPD plní své sliby a chceme tímto zamezit těmto parazitům na sociálním systému, aby zneužívali peníze, které mohou jít na pomoc potřebným nebo na zvýšení důchodů lidí, kteří celý život pracovali,“ prohlásila Šafránková.

Poté představila sedm změn, které chce hnutí SPD prosadit. „Zaprvé sociální dávky musejí být zaštítěny povinností řádné docházky dítěte v posledním ročníku mateřské školy, což je dáno ze zákona. Také chceme vyřadit ze systému dávek osoby, které porušily režim dočasné pracovní neschopnosti, což se podle údajů úřadu práce stalo v letošním roce ve 30 % případů,“ četla z předem připravených materiálů Šafránková.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

„Zatřetí chceme vyřadit ze systému dávek osoby, které jsou dlouhodobě v režimu neschopnosti plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání více než dva roky, což je i hranice pro pobírání nemocenské. Takové osoby buď musejí zažádat o invalidní důchod, nebo nastoupit do práce,“ pokračovala.

Zmínila také bod, který by zrychlil proces ukončení dávek osobám, které znemožňují úřadu práce provést potřebné kontroly například v místě bydliště. A SPD chce díky novele také vyřadit ze systému dávek ty, kteří nepracují a dlouhodobě si práci ani nehledají. „Člověk, který nechce pracovat, by neměl pobírat ani korunu z veřejných peněz,“ má jasno Šafránková s tím, že všechny tyto návrhy nesměřují proti občanům ve složité sociální situaci, ale chtějí odstavit od veřejných zdrojů ty, kteří žijí na úkor ostatních občanů.

Okamura poté zkritizoval současný kabinet Andreje Babiše i předchozí vlády. „Je tristní, že ani po dvaceti letech není žádná vláda schopná přinést tuto novelu o nepřizpůsobivých, je to selhání současné vlády i vlád předešlých. Připravili jsme kompletní pozměňovací návrh. Doufáme, že nám to ostatní strany a vláda podpoří, protože současný stav je neúnosný a poctivý občan musí být v této zemi na prvním místě,“ uzavřel Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…