Chcete studnu? Poplatek se zvedá ze tří stovek na deset tisíc

28.03.2024 22:30

Od 1. července několikanásobně podraží stavební povolení. Například vydání povolení u studny vystoupá z dosavadních 300 korun na 10 tisíc. Zdražení zasáhne nejen zákazníky, ale také stavebníky a hydrogeology.

Chcete studnu? Poplatek se zvedá ze tří stovek na deset tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Zdražení stavebních povolení zatíží i stavebníky, vrtné firmy a hydrogeology. „Bude to pravděpodobně znamenat určité omezení poptávky po těchto pracích,“ řekl pro CNN Prima News předseda České asociace hydrogeologů Josef Vojtěch Datel.

Po 1. červenci lidé zaplatí např. u studní o 9700 korun víc než nyní. Jde o nárůst o 3233 %, kritizovala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (za ANO). „Je to nepochopitelný nárůst. Já jsem nezaznamenala, že by někdy správní poplatky vzrostly o takovou částku v procentech. My jsme správní poplatky neměnili, to se stalo až s novelou z dílny pana ministra Bartoše,“ podotkla.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) naopak viní Dostálovou. „To mi přijde směšné až absurdní. Zařazení staveb a studní do kategorie, která vyžaduje složitější povolování, vyjednala přece Klára Dostálová ještě s požadavkem ministerstva zemědělství,“ řekl Bartoš. Jeho resort argumentuje mimo jiné nárůstem administrativní náročnosti prováděných úkonů a vlivem inflace. 

Tento argument je podle ekonoma Lukáše Kovandy „mimo“: „Kdyby to mělo zohlednit inflaci, tak to z 300 korun bude na necelých 600 korunách. Těch 10 tisíc je naprosto mimo,“ řekl. 

Podraží i stavební povolení na novou garáž, rodinný dům nebo chatu; nově přijde na pět tisíc oproti současné tisícovce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jedna kapsa prázdná, druhá vysypaná na Ukrajině..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 29.03.2024 7:56:20
Ó, my se máme. My máme pětidemolici, která dělá co může, aby byli spokojení naši nepřátelé za velkou louží.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …