Chcete tu migranty z Afriky? Polská vláda vymyslela před volbami fígl. EU se líbit nebude

14.08.2023 9:20

V době polských říjnových parlamentních voleb se chce současná polská vláda tamních voličů dotazovat na čtveřici dotazů formou referenda, z nichž jeden má zjistit pohled polské veřejnosti na přijetí tisíců nelegálních přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky. Polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že v referendu, o němž má během pondělka jednat jeho kabinet, se tato otázka chystá s dodatkem, zdali jsou polští občané pro, aby se tak dělo „podle mechanismu nucené relokace vnuceného evropskou byrokracií“.

Chcete tu migranty z Afriky? Polská vláda vymyslela před volbami fígl. EU se líbit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mateusz Morawiecki

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí
Polsko se společně s Maďarskem již několik měsíců ostře staví proti unijní migrační dohodě, která obsahuje mimo jiného i princip „povinné solidarity“ prostřednictvím níž se zavádí povinnost pomáhat zemím přetíženým velkým počtem žadatelů o azyl. Všechny státy Evropské unie by podle tohoto v budoucnu musely přistoupit na přerozdělení migrantů anebo se budou muset z této povinnosti „vyplatit“ skrze finanční či materiální podporu.

Polsko se k takové podobě migrační dohody stavělo odmítavě již koncem letošního června, kdy během tehdejšího summitu lídrů unijních zemí polský předseda vlády poukazoval, jak se liší život v ulicích polských měst oproti těm francouzským, kde v té době probíhaly silné nepokoje vyvolávané z velké části právě osobami s migračním původem. „Naším plánem je Evropa bezpečných hranic – bezpečnost a veřejný pořádek – to jsou hodnoty, od kterých vše ostatní začíná!“ vyjádřil se tehdy Mateusz Morawiecki.

Morawiecký si za tento svůj postoj vyslechl kritiku od svého českého protějška Petra Fialy (ODS), který je opačného názoru a unijní migrační dohoda, která mimo jiného zavádí „povinnou solidaritu“, je dle něj „v zájmu České republiky“. Fiala se nechal slyšet, že přístup Polska a Maďarska „nepovažuje za šťastný“ a premiéry obou zemí kritizoval s tím, že když nechtějí přijmout text tehdejší migrační dohody, „fakticky blokují finanční prostředky pro ukrajinské uprchlíky, které bychom mohli dostat“.

„Dovedu si ho vysvětlit jenom vnitropolitickými věcmi. Jak se v řadě věcí dokážeme shodnout, toto není postoj, který by byl v zájmu Česka, a já ho nemohu sdílet,“ pronesl český ministerský předseda, když hodnotil polsko-maďarský postoj.

Polsko však nadále na svém odmítavém postoji k relokační politice Evropské unie trvá a Morawiecki v referendu, které se má uskutečnit souběžně s tamními parlamentními volbami plánovanými na 15. října, chystá zjistit, zdali mají na věc kromě samotné polské vlády stejný pohled i tamní občané.

Zatímco je Polsko velice otevřené pomoci válečným uprchlíkům, kteří do země proudí z Ruskem napadené Ukrajiny a nabízí jim ve velkém pomoc, a dle dřívějších průzkumů tuto pomoc Ukrajincům před ruskou agresí podporovala polská veřejnost dosti jednotně, k migraci z Blízkého východu a Afriky v zemi panuje velmi chladný vztah. Naznačuje to i samotné video Morawieckého, umístěné na sociálních sítích vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), v němž figurují záběry z nepokojů v některých imigrantských čtvrtích v evropských městech.

„Všichni vidíme, co se děje v ulicích západní Evropy. Znásilnění, vraždy, žhářství, vandalismus ulic, čtvrti teroru,“ shrnoval polský předseda vlády v pozadí záběrů hořících aut, pouličního násilí či černocha olizujícího nůž.

„Chcete to? Já chci jasně říct, že to Poláci nechtějí a nechce to ani Právo a spravedlnost,“ říká následně na záběrech předseda nejsilnější polské strany PiS Jarosław Kaczyński.

Druhou nejsilnější stranou v Polsku je před aktuálními blížícími se volbami liberální a prounijní Občanská platforma vedená někdejším premiérem a předsedou Evropské Rady Donaldem Tuskem a na závěr sdělení o chystaném referendu se kvůli Tuskovu otevřenému postoji k migraci do lídra konkurenční strany Morawiecki obul s tím, že jestli je něco největší hrozbou bezpečnosti Polska, pak to je právě Tusk, jelikož dle mínění současného polského ministerského předsedy by v případě volebního úspěchu nechal jako „vyslanec bruselských elit“ bezpečnost v Polsku zničit. Ve spotu zazněl také výrok Donalda Tuska, který před lety prohlásil, že „pokud je polská vláda rozhodnuta neúčastnit se solidárního sdílení v otázce uprchlíků, bude to mít nevyhnutelně určité důsledky“.

V chystaném referendu, jehož konání včetně přesného znění otázek chce polský kabinet řešit během pondělka, má zaznít čtveřice otázek na polskou veřejnost. Otázka týkající se migrace má v celém svém znění narážet právě na evropský přerozdělovací mechanismus. „Podporujete přijetí tisíců nelegálních přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky podle mechanismu nucené relokace vnuceného evropskou byrokracií?“ chystají se během voleb v sousední zemi dle Morawieckého ptát polských voličů.

Morawiecký dle serveru Polsat News uvedl, že otázky referenda, které Rada ministrů projedná v pondělí, následně vláda chystá předložit již na příštím zasedání Sejmu.

Hrozba ilegální migrace i Putinovy agrese

První dvě otázky referenda se pak mají týkat budoucnosti státních podniků a věku odchodu do důchodu v Polsku, jelikož se dříve Donald Tusk stavěl k posunutí důchodového věku na 67 let, což naráží na odpor PiS.

Čtvrtou otázkou referenda bylo současným kabinetem zamýšlené téma zemědělství či dotaz týkající se polských lesů a myšlenka přenesení pravomocí v této oblasti na Evropskou komisi. To navazuje na návrh španělského předsednictví, které chce, aby EU rozšířila své pravomoci na tzv. nedřevní lesní produkty, včetně zvěře, hub, lesních plodů, pryskyřice nebo medu.

Nakonec se však polský kabinet rozhodl pro mnohem aktuálně vážnější téma, jakým je ohrožení Polska sousedním Běloruskem a Ruskem, které již před více než rokem rozpoutalo válku v sousední Ukrajině.

„Hlas obyčejných Poláků je pro nás vždy rozhodující. O nejdůležitějších otázkách, které se dotýkají bezpečnosti, by měli rozhodovat občané. Polsko se může stát dalším Putinovým cílem a naše bezpečnost je reálně ohrožena. Proto důsledně posilujeme polskou armádu a budujeme bariéru na hranicích s Běloruskem a Ruskem,“ říká ve videu polský ministr obrany Mariusz Blaszczak.

I toto téma se dotýká migrace, jelikož je ukázán plot a žiletkové dráty, který Poláci budovali či posilovali v nedávné době podél ruské a běloruské hranice z důvodu zvýšené migrace, jež měla být dle polských úřadů podporována Běloruskem. „Naše bezpečnost je reálně ohrožena,“ varuje polská vláda se záběry situace na hranicích, načež jsou ukázány také nové polské zbraně a tamní vojáci.
Samotná otázka je pak namířena také na Tuska, jelikož je zmíněno, že měl „zlikvidovat obranu země na východě Polska“ a jeho kritika bariéry na běloruské hranici. „Podporujete odstranění zábrany na hranici mezi Polskou republikou a Běloruskou republikou?“ chce se polská vláda ptát tamních voličů.

„Nedopustíme, aby Polsko bylo bezmocné vůči rostoucí agresi ze strany Putina,“ dodal polský ministr obrany na videu, které je věnováno aktuálnímu silnému ohrožení země ze strany Ruska a Běloruska ve světle probíhající války na Ukrajině a migračnímu tlaku, který byl v minulosti vyvíjen právě na východní polské hranici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak závažná věc, jako změna struktury obyvatelstva ČR,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 14.08.2023 11:18:45
by měla být předmětem rozsáhlé diskuze všech politických proudů a nakonec rozhodnout lidé v referendu. Rozhodně nelze souhlasit, aby si to Rakušan za podpory ODSáků odhlasoval většinově v EU. O tak zásadní věcech, které se dotýkají bezpečnosti občanů, životního stylu, soužití odlišných kultur, nemalých finančních prostředků, které budou občané ČR muset platit, nemůže rozhodovat jen tak mimochodem nějaký ministr, nějaká vláda, která je tu dočasně. To musí být rozhodnutí všech občanů, jinak Fiala vláčí ČR do možné občanské války. To se může stát, když vidíme, jak hoří francouzská města, jak jsou vražděni lidé radikálními islámisty, páchané teroristické činy, ohrožené malé děti na hřišti, znásilněné ženy, jak vzniká paralelní kultura v západních státech a podhoubí terorismu.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…