Chcípl PES si došlápl na Rakušana. Už ne Kypr, ale Kolín a 93 tisíc korun

29.12.2021 20:43

Hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES pod vedením aktivisty Jakuba Olberta doplnilo trestní oznámení na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Důvodem je jeho podezření, že mimořádná odměna za starostování Kolína byla Rakušanovi vyplácena nezákonně. Informoval o tom podnikatel a aktivista hnutí Jiří Janeček.

Chcípl PES si došlápl na Rakušana. Už ne Kypr, ale Kolín a 93 tisíc korun
Foto: Repro ČT
Popisek: Předseda hnutí STAN, Vít Rakušan v Otázkách Václava Moravce

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
„Do nového roku se má vstupovat bez dluhů. Proto jsme dnes doplnili trestní oznámení na Víta Rakušana, tentokrát kvůli podezření, že jeho mimořádná odměna 93 400 Kč za starostování v roce 2019 byla vyplacena z rozpočtu města Kolín nezákonně,“ poznamenal Janeček. Trestní oznámení bylo adresováno krajskému ředitelství Policie Středočeského kraje. 

„To, čemu zastupitelstvo Kolína říkalo ‚mimořádný úkol‘, krajský soud v jiné starostovské kauze označil za ‚běžnou práci starosty‘. Potřeboval vůbec tu ‚odměnu‘, když bral plat starosty, krajského zastupitele, poslance a místopředsedy hnutí STAN?“ ptá se Janeček.

Kritikou na Rakušana následně rozhodně nešetří. „Takový člověk podle nás nemůže v šikaně netečkovaných drezúrovat naše policisty jen kvůli tomu, že se Vojtěch s Babišem zavázali ‚propíchat‘ 900 mil. Kč měsíčně, když nemají ani odbyt a ani ty prachy. My budeme stát v cestě každému, kdo bude mít podobné zvrhlé ambice, a ještě k tomu rozdělovat náš český národ,“ podotýká Janeček.

Iniciativa Chcípl PES podala trestní oznámení na předsedu Starostů a nezávislých (STAN) na začátku prosince. Uvedla, že Rakušan se ve své někdejší funkci kolínského starosty mohl dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli uzavření smluv o právním zastupování města. V té době také iniciativa spustila petici, aby se Vít Rakušan nestal ministrem.

Iniciativa vznikla jako protest proti opatřením omezujícím provoz restaurací. Jako politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES poté iniciativa kandidovala ve sněmovních volbách, ve kterých získala 0,4 procenta hlasů. Po volbách se na jejích akcích začaly podílet desítky drobných uskupení a stran, které sdílejí kritický pohled na kroky vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…