Chleba zdražil o polovic. Míň prasat. „Výhody“ členství v EU očima ekonomky

01.05.2019 10:52

Ekonomka Hana Lipovská se na svém facebookovém profilu zamyslela nad tím, co se dnes dočítáme – jak se nám 15 let po vstupu do Evropské unie žije lépe a radostněji. „HDP vzkvétá, země exportuje, domácnosti bohatnou, spokojenost s životem vzrostla,“ cituje Lipovská zprávy.

Chleba zdražil o polovic. Míň prasat. „Výhody“ členství v EU očima ekonomky
Foto: Médea Research
Popisek: Zaměstnanec

„Pracovat se statistikami bez pokory ovšem jde. Pokud si ale chceme vytrvale plést korelaci s kauzalitou, pak také můžeme se stejným klidně tvrdit, že během českého členství v EU: vzrostl státní dluh 3,3x, vzrostla zadluženost českých domácností 3,3x, vzrostl 1,8x počet přerušených studií českých vysokoškoláků; klesla výroba jatečního skotu o 12 % a jatečních prasat o 40 %; klesl počet nově dokončených bytů o 11 %; vzrostl počet neuspokojených žádostí o umístění ve vybraných zařízeních sociálních služeb o 60 %; klesla relace čistého průměrného důchodu k čisté průměrné mzdě z 55,2 % na 51,8 %; zdražil chleba o 60 %,“ vypočetla Lipovská. 

Anketa

Podporujete vládu Andreje Babiše? (Hlasování od 1.5.2019)

78%
hlasovalo: 21592 lidí

Každý jeden bod lze tak či onak podle jejích slov spojit s členstvím v EU úplně stejně, jako s ním lze spojit ony výše zmíněné zářné úspěchy. „A přesto je takové zjednodušené spojení zjevně poněkud tupé, až k absurdnosti. Jak totiž říkal nositel Nobelovy ceny za ekonomii Ronald Coase: mučíte-li data dostatečně dlouho, přiznají se. Náš ekonomický růst, růst naší životní úrovně, není zásluhou ani Jeana-Claudea Junckera, ani pana Tajaniho, ani paní Merkelové, není zásluhou Unie, ale našich zaměstnanců a zaměstnavatelů, našich obchodníků a exportérů. Za 15 let života by naše hospodářství rostlo i kdyby EU neexistovala. Možná rychleji, protože by nás nebrzdila administrativa a regulace, nevím,“ dodala. 

A následně určila obecné náklady našeho 15letého členství v Unii. „Už zase jsme si zvykli čekat na příkazy odjinud. Po Vídni, Berlínu a Moskvě čekáme na nápady z Bruselu. Už zase se učíme žebrat. Už zase se v nejzákladnějších momentech lidského života vzdáváme vlastního rozumu a citu a přijímáme tupé, ubohé nehodnoty, které jdou proti přirozenosti. Už zase se učíme lhát a přetvařovat, už zase mluvíme jinak, než myslíme, už zase ‚myslíme nahlas‘ jen v souladu s tím, ‚co se může‘. Už zase si křivíme páteř v předklonu před poradci, kteří nám dovážejí úředně prefabrikovaná moudra. Už zase se učíme ideologii a jediný správný světonázor. Už zase upřednostňujeme zájmy cizích mocností před našimi národními zájmy. Snahy o reformu Rakouska-Uherska a SSSR byly nesmyslné, předem odsouzené k neúspěchu,“ doddala s tím, že je nesmysl hovořit o reformě EU. Na ni už je pozdě. 

„EU dnes, 15 let po vstupu, není elitním klubem, za jehož členství bychom dali půlku majetku, ale uzavřenou sektou, ze které, jak ukazuje pokus o brexit, zdánlivě není úniku. EU nepotřebuje reformu, EU potřebuje transformaci. Nestačí plesnivé stěny znovu nalíčit, je potřeba oprýskat staré vrstvy nátěru, možná jednu dvě zdi zbořit a postavit je znovu. Nestačí opravit pár odstavců v Lisabonské smlouvě, je potřeba vrátit se před Maastricht. Nestačí vyměnit předsedu Komise, je potřeba vrátit EU z pokusu o superstát zpět k pouhé mezivládní spolupráci suverénních členů. Neneseme totiž odpovědnost ani za Evropu, ani za Unii, ale za Českou republiku. Naše členství v EU není naší výsadou. Není privilegiem. Není důvodem k vděčnosti. Je jen historickou okolností, která nějakou chvíli potrvá, a pak se zase změní,“ dodala Lipovská. Členské státy podle ní mohou bez Unie existovat, ale Unie bez členů smysl nemá. 

„Nejsme proto občané Evropské unie žijící v regionech ‚Česka‘. Jsme a zůstaneme občané České republiky žijící v Evropě,“ uzavřela.

O ekonomice Česka píše také server Novinky.cz. Podle něj se životní úroveň za 15 let zvedla a přiblížila průměru původních členských států. Zvyšují se však i ceny, ale mzdy tolik nerostly. A co ještě server konstatuje? Že Česko získalo z rozpočtu Evropské unie výrazně víc, než kolik do něj poslalo. 

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

11:03 Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

Ukrajinské ozbrojené síly oslabuje a vyčerpává boj o oblasti na severovýchodě Ukrajiny, poblíž Chark…