Chorvatský ministr zahraničí probere se Zaorálkem uprchlíky i české turisty

06.05.2016 6:01

Migrace nebo spolupráce se zeměmi visegrádské skupiny budou tématy dnešního jednání ministrů zahraničí Česka a Chorvatska. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek a jeho chorvatský protějšek Miro Kovač se budou věnovat také politice rozšíření Evropské unie.

Chorvatský ministr zahraničí probere se Zaorálkem uprchlíky i české turisty
Foto: Studio Lodička
Popisek: Chorvatsko, ilustrační foto

Kovač je v Česku od čtvrtka, setkal se již s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). Dnes má v plánu schůzku i s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a šéfem Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD).

Kovačova cesta do Prahy souvisí se záměrem nové chorvatské vlády soustředit se v zahraniční politice na region střední Evropy. Chorvatsko má novou vládu od konce ledna, jejímu jmenování předcházela složitá povolební vyjednávání.

Podle informací ČTK se jednání ministrů zahraničí bude týkat především dopadů současné migrační vlny a s ní spojených bezpečnostních otázek na země západního Balkánu.

Před jednáním se Zaorálkem se ministr Kovač setká v Poslanecké sněmovně s předsedou české vlády Sobotkou. Kromě aktuálních otázek evropské politiky budou tématem jednání také spolupráce v oblasti hospodářství a investic. Vzhledem k oblibě Chorvatska jako turistické destinace bude premiér hovořit s šéfem chorvatské diplomacie také o spolupráci v cestovním ruchu nebo kultuře.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …