Chov tygrů? Lidé si dokazují, že na to mají, míní Jurečka

20.07.2018 19:15

O nelegálním obchodu s tygry se hovořilo v pořadu Interview ČT24 s poslancem a exministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Chov tygrů? Lidé si dokazují, že na to mají, míní Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

„Zprávu jsem vnímal jako zprávu, která ukazuje na problém, jež se tady začíná více objevovat. Lidé si pro byznys pořizují čím dál častěji větší šelmy. A bohužel dochází k tomu, co jsme mohli vidět,“ poznamenal k problematice nelegálního chovu Jurečka. 

„Ten problém je tady poměrně výrazný. Legislativa řeší hlavně papíry, nikoliv dodržování podmínek chovu,“ sdělil Jurečka. Kolik chovatelů je tady ilegálně, nechtěl spekulovat. Problematiku chovu těchto velkých zvířat by dle jeho slov měla řešit rovným dílem dvě ministerstva, zemědělství a životního prostředí. On sám by rád viděl centrální registr šelem. „V čí je prospěch kratochvíle, že chovám šelmu? Měl by být vyšší zájem zvířete, zda má chovatel odpovídající podmínky a proč danou šelmu chová,“ poznamenal také exministr Jurečka. On sám vidí za chovem šelem to, že si lidé dokazují, že mají na to chovat šelmu.

„Samozřejmě, že tady je i spousta chovatelů, kteří to dělají poctivě. Ale stát by měl zvažovat, kdo by měl být chovatelem,“ řekl Jurečka. 

Řeč pak byla i o množírnách psů. „Jak to řešit, když byznys nelegálního chovatele podporují ti lidé, kteří si od něj kupují štěňata, aniž by řešili legálnost?“ poznamenal Jurečka. 

Závěrem se pak hovořilo i o kůrovci či o církevních restitucích. „Soudný člověk, který zná legislativu, si musí být vědom, že retroaktivita je velmi těžce přijatelná v právním státu,“ sdělil k případným návrhům dodanění církevních restitucí Jurečka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…