Chovanec odhalil, co mu chodilo za sprosťárny, když Jančura zveřejnil jeho číslo. Reorganizaci by podepsal i dnes, jen ještě rychleji

16.12.2016 12:27

Před půl rokem cloumala Českou republikou reforma policie, resp. spor o to, zda je tato reforma žádoucí. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) si za touto reformou od počátku stál a čelil kvůli tomu tvrdé kritice. Podnikatel Radim Jančura např. na svých autobusech uveřejnil telefonní číslo na ministra a umožnil tak občanům, aby Chovancovi napsali, co si o policejní reformě myslí. SMS zpráv prý ministrovi přišlo asi 500 a některé byly pěkně ostré.

Chovanec odhalil, co mu chodilo za sprosťárny, když Jančura zveřejnil jeho číslo. Reorganizaci by podepsal i dnes, jen ještě rychleji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Česka Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) je i dnes přesvědčen, že policejní reforma, kterou spustil před půl rokem, byla správná a nic by na ní nezměnil ani dnes. Serveru Neovlivní.cz dokonce prozradil, že by ji dnes podepsal ještě rychleji. A to i navzdory tomu, že ministrovi dorazilo na téma policejní reformy pár stovek zpráv. V některých z nich padla ostřejší slova, v jiných lidé vyjadřovali ministrovi podporu. A někteří pokládali konkrétní dotazy.

„Dostal jsem zhruba několik set SMS. Odhaduji to k pěti stům, ale nepočítal jsem to. Zhruba třetina byla pozitivní, část byla neutrální a dejme tomu 150 zpráv bylo vulgárních. Některé přicházely v nočních hodinách. Takže předpokládám, že autoři byli posilněni alkoholem,“ soudí ministr.

„Samozřejmě esemeska zaručuje určitou anonymitu, takže jsou pisatelé občas odvážnější. Ale byla i řada zpráv, na které jsem odpověděl, protože se jejich autoři ptali na konkrétní věci, případně byl jejich názor natolik zajímavý, že mi přišlo správné dát alespoň najevo, že jsem si to přečetl. Zajímavé bylo, že úplně první reakce, která přišla, a mimochodem asi dva dny před oficiálním spuštěním akce pana Jančury, takže ten člověk musel autobusy vidět už někde v depu, byla velmi pozitivní. Byla od duchovního ze severních Čech, který mi přál hodně zdraví a sil a vyjadřoval mi určitou podporu,“ doplnil.

Člen vlády si trvá na tom, že jako ministr vnitra nese spoluzodpovědnost za policii, ale ta je nezávislá. Jejím šéfem je policejní prezident, který dospěl k závěru, že sbor strážců zákona potřebuje reorganizaci. A podle zákona ji mohl udělat. Pokud má snad někdo pocit, že by policii neměl řídit policejní prezident, nýbrž média, nechť v tomto směru navrhne změnu zákona. Dosud ovšem platí zákon, kterým se Chovanec během reorganizace policie řídil. To ovšem nic nemění na tom, že média mají právo se na policejní reorganizaci ptát a policejní prezidium musí umět odpovídat.

Celý rozhovor naleznete zde

„Svět se mění. Je tu určitá forma mediokracie a tomuto faktu je potřeba jít naproti, a ne někde fňukat v rohu, že nám ubližují,“ je přesvědčen ministr. To podle něj mimo jiné znamená, že by vedení policie mělo být aktivnější na sociálních sítích – na Facebooku i na Twitteru. Uznává také, že vedení policie mělo o reformě více komunikovat.

Policie musí být schopna unést nějakou kritiku, stejně jako toho musí být schopni ministři. Proto také Chovanec snesl i kritické, až vulgární SMS zprávy, které mu chodily. Člen vlády si však také neodpustil kritickou poznámku vůči svému kolegovi ministrovi spravedlnosti za ANO Robertu Pelikánovi.

„Když se podíváte na výroky ministra Roberta Pelikána směrem k policii, tak pan ministr Pelikán tu policii mnohdy dehonestoval. A z mého pohledu se mnohokrát pouštěl na tenký led, když kritizoval věci, o kterých nic nevěděl. My jsme s panem Pelikánem měli několik ne úplně srdečných telefonických rozhovorů, kdy jsem se mu pokoušel vysvětlit, že rezort vnitra mu nepodléhá a že nemá informace k tomu, aby dělal ostré soudy,“ postěžoval si Chovanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …