Přinesli jsme vyjádření umělců, kteří chtějí příchod vojsk NATO. A lidé jim takto odpověděli

10.06.2014 11:53

Společnost SANEP provedla exkluzivní průzkum na téma posílení vojsk NATO v Evropě a ukázalo se, že většina Čechů souhlasí s premiérem Sobotkou, že ČR nepotřebuje posílení přítomnosti vojsk NATO v Evropě.

Přinesli jsme vyjádření umělců, kteří chtějí příchod vojsk NATO. A lidé jim takto odpověděli
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Anketa

Podporujete rozmístění vojsk NATO na našem území?

9%
91%
hlasovalo: 30257 lidí

Téměř tři pětiny Čechů stojí za Sobotkovým názorem, že ČR nevolá po posílení přítomnosti vojsk NATO. Ukázal to aktuální exkluzivní průzkum společnosti SANEP. V souhrnu totiž 58 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, souhlasí s názorem premiéra Bohuslava Sobotky, že ČR nevolá po posílení vojenské přítomnosti Severoatlantické aliance v Evropě a že naše země nic takového nepotřebuje. Tato slova premiéra Bohuslava Sobotky zazněla při jeho návštěvě Rakouska a vyvolala řadu nesouhlasných reakcí i u koaličních partnerů a některých umělců.

Celý průzkum ZDE

Co nejvčasnější příchod amerických vojáků do Česka si přeje 23,4 % dotázaných

Poměrně ostře kritizoval premiéra Sobotku šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, kterému by rozšíření vojsk NATO v Evropě naopak nevadilo. Naopak k případné přítomnosti amerických vojáků na našem území uvedl, že by američtí vojáci měli do Česka přijít co nejdříve. „Abychom jasně odpověděli Putinovi, k čemu vede jeho politika, aby si nedělal iluze, že může naše spojenectví rozložit,“ dodal předseda TOP 09. S tímto názorem Karla Schwarzenberga však v souhrnu souhlasí pouze 23,4 % dotázaných. Většinové mínění v podobě 64,2 % dotázaných pak s názorem Karla Schwarzenberga nesouhlasí.

Veřejnost se s umělci neztotožňuje

Průzkum společnosti SANEP ukázal, že stejně tak se většinové veřejné mínění staví proti názorům herce Oldřicha Navrátila, básníka, písničkáře, prozaika Jana Buriana, spisovatele a písničkáře Jana Vodňanského, skladatele, textaře a hudebního dramaturga Jana Spáleného, herce a producenta Václava Marhoula či herečky, zpěvačky Pavlíny Filipovské, kteří se postavili proti postoji premiéra Bohuslava Sobotky a naopak vyjádřili souhlasné postoje s Karlem Schwarzenbergem. Názory umělců přinesly ParlamentníListy.cz.

Názory umělců na posílení vojsk NATO v ČR nicméně 51,3 % dotázaných nezajímají a absolutně se s nimi neztotožňují. Dalších 14,9 % respondentů pak uvedlo, že je názory uvedených umělců zajímají, ale nesouhlasí s nimi.

Většina dotázaných také v souhrnu vnímá případné vojenské posílení USA v Evropě negativně. Téměř tři pětiny dotázaných (59,6 %) se pak v souhrnu domnívá, že ukrajinsko-ruský konflikt již přerostl do fáze nové studené války mezi USA a Ruskem.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl realizován ve dnech 5.- 9. června 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…