Cíle ČSSD v senátních volbách? Sobotka prozradil víc

17.10.2014 20:12

Pro sociální demokracii zůstává pro druhé kolo senátních voleb cílem devět získaných mandátů, tedy třetina celkového počtu, který je ve hře. Novinářům to dnes ve Slavkově u Brna na Vyškovsku, kde volil do Senátu, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Chce také, aby si současná vládní koalice podržela v Senátu většinu. Podle něj je důležité, aby lidé přišli k volbám.

Cíle ČSSD v senátních volbách? Sobotka prozradil víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

„Tyto senátní volby budou důležité pro podporu vlády. Na půdě Senátu je důležité, aby vládní koalice získala většinu, aby bez problémů mohly být v Senátu schvalovány návrhy zákonů,“ uvedl Sobotka. Chce také, aby koalice měla dostatek hlasů pro ústavní změny. Uvedl to například v souvislosti se zákonem o referendu nebo zákonem o prokazování původu majetku.

K levicové většině by kandidátům ČSSD či Strany práv občanů stačilo vyhrát ve 13 obvodech

Podle Sobotky je udržení většiny v Senátu pro koalici na dobré cestě i vzhledem k tomu, že velká část kandidátů ve druhém kole je z koaličních stran. „Odráží to pozitivní hodnocení vlády u veřejnosti,“ uvedl.

Voliči v Česku dnes začali rozhodovat o tom, kdo se ujme vlády v Senátu pro příští dva roky. Jejich hlasy určí, zda budou mít většinu společně strany vládní koalice, nebo také levice, či dokonce znovu sama ČSSD. Sociální demokraté by k tomu potřebovali vyhrát v 18 z 27 obvodů, kde se po týdnu začalo znovu hlasovat.

K levicové většině by kandidátům ČSSD či Strany práv občanů stačilo vyhrát ve 13 obvodech. Nejblíže má k většině vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Jejím zástupcům k tomu stačí vyhrát ve třech obvodech proti adeptům jiných stran, neboť proti sobě stojí v 11 obvodech a celkem potřebují získat 14 senátorů.

Nezapomeňte na občanský průkaz nebo cestovní pas

Volit senátory lidé začali dnes od 14 hodin. Volební místnosti se uzavřou ve 22 hodin a po noční přestávce otevřou opět v sobotu od 8 do 14 hodin. Hlasovací lístky se jmény kandidátů dostanou spolu s úřední obálkou až ve volebních místnostech. Stejně jako před týdnem by lidé neměli zapomenout na občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti.

Finále senátních voleb se bude týkat 2,85 milionu voličů. Minulý pátek a sobotu si z nich přišlo senátory vybírat 1,1 milionu lidí. Účast tedy dosáhla 38,62 procenta, ve finále ale bývá nižší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Leo Luzar byl položen dotaz

Elektronické volby

Dobrý den Opravdu mě zajímá, proč v dnešní době, kdy naprostá většina domácností vlastní počítač a má přístup k internetu, neexistuje možnost zúčastnit se voleb pomocí internetu. Zrovna minulý rok se myslím konala v ČR konference ohledně digitalizace státu a společnosti, jíž se účastnil i p. Babiš....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Útočíte na mou zesnulou matku? Nechutné.“ Nerudová cílila na rodinu Turka. Ten se neudržel

23:23 „Útočíte na mou zesnulou matku? Nechutné.“ Nerudová cílila na rodinu Turka. Ten se neudržel

Danuše Nerudová, novopečená členka hnutí STAN, zatížená očekáváními – a Filip Turek jako kandidát Mo…