Čím víc úředníků, tím líp? Náměstci v Budějovicích se rozmnožili na téměř dvojnásobek

27.02.2015 15:33

Sedm náměstků místo dosavadních čtyř sedí od komunálních voleb na radnici v Českých Budějovicích. Hned tři z nich jsou za hnutí ANO. Kdo větší počet úředníků platí? Podle odpůrců této novinky bude tento „výstřelek“ stát miliony korun navíc. Primátor Jiří Svoboda (ANO) se brání, že oproti předcházejícím létům nemá radnice neuvolněnou radní ani šéfa finančního výboru.

Čím víc úředníků, tím líp?  Náměstci v Budějovicích se rozmnožili na téměř dvojnásobek
Foto: David Hora
Popisek: Radnice v Českých Budějovicích

Podle něj tak přibylo pouze jedno placené místo navíc. I kdyby byl pouze jeden náměstek navíc, jedná se za čtyři roky, kdy běžně trvá volební období, i tak o pěknou „sumičku“. Jak říká opozice, když se spočítá to, co stojí jeden náměstek s asistentkou a připočítá se rozdíl mezi platem radní, šéfem finančního výboru a náměstkem, který je o něco větší, je výsledek kolem 140 tisíc za měsíc.„Za celé čtyři roky to vychází na 6,7 milionu korun,“ spočítal bývalý náměstek za ČSSD Miroslav Joch.

Město ušetřilo jinde?

„Jenom tím, že jsme zadali správu veřejného osvětlení dopravnímu podniku, který spadá pod město České Budějovice, tak jsme ušetřili na nákladech jeden milion ročně. Navíc ty prostředky zvyšují výnos Dopravnímu podniku České Budějovice o další milion za rok. Jen touto jednou operací jsme ušetřili víc, než jsme spotřebovali,“ vysvětluje primátor.

Dodává, že samozřejmě ví, že není možné zcela porovnávat tyto dvě věci. V dubnu se prý ale na radnici chystají určité změny. „Některá neobsazená místa budeme rušit, a tak vznikne faktická úspora,“ říká primátor.

Podle našich informací ale tuto úsporu připravilo již minulé vedení radnice. Sedm náměstků ale na radnici s největší pravděpodobností i nadále zůstane. To, že radnice není na takový počet očividně uzpůsobená, ukázaly i rošády, které v budově po volbách probíhaly. Ze své kanceláře musel odejít například tajemník, aby jednomu z náměstků uvolnil svou „židli“. Podle našich informací navíc muselo dojít i k určitým stavebním úpravám. Zrušen byl i salonek u obřadní síně, kde se připravovali budoucí novomanželé na obřad.

Přibyl další odbor

Zatímco bývalé vedení radnice zrušilo jeden z odborů, nové vedení ho opět obnovilo. Post vedoucího obsadil zastupitel za hnutí ANO. Další zastupitelka z ANO pak získala dohodu o provedení práce. Vykonává práci koordinátorky příprav oslav 750 let výročí založení Českých Budějovic. Zároveň přitom na plný úvazek vykonává práci krajské manažerky Hnutí ANO.

Opozice sice na každém zastupitelstvu proti těmto a podobným změnám vystupuje. Zatím ale jejich protesty na vědomí nikdo příliš nebere. Jeden ze zastupitelů minulý týden dokonce uvedl, že takováto personální politika je nejen v Čechách, ale snad i v celé Evropě nevídaná. Řekl přesně, že složení radnice města, které má necelých 100 tisíc obyvatel je srovnatelné jedině s osmimilionovým Londýnem, který má v českém názvosloví přes 100 zastupitelů, 27 radních, 7 náměstků a jednoho starostu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…