Čínští hackeři prý napadli počítače ministerstev zahraničí, i ČR

10.12.2013 11:33

Čínští hackeři napadli počítače ministerstev zahraničí pěti evropských zemí: České republiky, Portugalska, Bulharska, Lotyšska a Maďarska. Uvádí to deník The New York Times s odvoláním na experty na kybernetickou bezpečnost.

Čínští hackeři prý napadli počítače ministerstev zahraničí, i ČR
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Americký list s odvoláním na zprávu americké počítačové firmy FireEye tvrdí, že útoky na pětici ministerstev začaly v roce 2010 a stále pokračují. Osoba obeznámená s vyšetřováním případu deníku potvrdila, že terčem útoků se staly zmíněné úřady.

Mluvčí českého Ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová tyto informace nekomentovala. "Děláme vše pro to, aby byl náš IT systém zabezpečen na nejvyšší možnou úroveň," řekla ČTK.

Hackeři poslali zavirované e-maily

Podle agentury Reuters se hackeři na ministerstva napojili před zářijovým summitem G20 v Petrohradě, jemuž dominovala syrská krize. Hackeři ministerstva infiltrovali tím, že jejich úředníkům rozeslali zavirované e-maily. Jako předmět měly například "Americké vojenské operace v Sýrii". Když příjemce závadné přílohy otevřel, stáhl kód umožňující přístup k datům v osobním počítači.

List The New York Times nespecifikoval, jaký druh informací hackeři získali. Není prý také možné říct, zda za útoky stojí čínská vláda, jako v několika předchozích podobných případech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…