Církev se dala na podnikání: Poskytuje elektřinu, plyn a rady ohledně pojištění

22.06.2014 13:32

Společnost Kristýn služebník, s. r. o. jako spousta dalších společností nabízí elektřinu, plyn i rady ohledně pojištění. Mezi ostatními firmami ale vyniká tím, že za ní stojí katolická církev. Zprávu přinesly Lidové noviny.

Církev se dala na podnikání: Poskytuje elektřinu, plyn a rady ohledně pojištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Web, který poskytuje služby společností T-Mobile, dodavatele energií E.ON či pojišťovny Kooperativa, vznikl před čtyřmi lety na základě rozhodnutí olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Tamní arcibiskupství je jeho stoprocentním vlastníkem a většinu služeb, které byly původně určené pro kněze a farnosti, mohou nyní využívat také věřící, ale i všichni ostatní, kteří se o nabídce přes farnost dozvědí. 

„Výhody plynou jak nakupujícím, tak i církvi, která má z prodejů provize. V dnešní době je samozřejmostí, že společnosti, které se zabývají zprostředkováváním obchodu a služeb, žijí převážně z provize. Například makléřské společnosti, které nabízejí pojištění, žijí pouze z provize, takže Kristýn služebník, který nabízí mimo jiné i pojištění, tuto provizi získává pro církev. Vyjma nezbytného provozu si Kristýn služebník tyto peníze neponechává, putují dál na vybrané projekty,“ sdělil Lidovým novinám zakladatel projektu Petr Gatnar.

Dodal, že zisk z poskytovaných služeb postačuje na provoz společnosti i na podporu vybraných církevních projektů. Věřící i laická veřejnost tak může přes arcidiecézi získávat už dva roky pojištění nebo dodávky plynu a elektřiny. Mobilní služby jsou ale určené jen pro církevní zaměstnance.

Budoucnost je v rukách biskupů

Zatímco olomoucké arcibiskupství je v Česku jedinou z osmi diecézí, která takovou službu nabízí, v zemích, jako je Polsko či Německo, existuje řada společností, které pro katolickou církev služby centrálně nakupují. Takovým příkladem je třeba německá WGKD. Ta tamním charitám, diakoniím či farnostem nabízí slevy na nákup aut, pojištění, levnější energie či další komodity. Služby jsou však v tomto případě určeny výhradně pro církevní organizace.

„Není to věc, kterou bychom do budoucna nějak vylučovali. Na druhou stranu v době, kdy řešíme převzetí církevního majetku, se nejedná o záležitost, která by byla na pořadu dne. Rovněž to má svá pro a proti. Na jednu stranu jsou tu ekonomické výhody, ale na druhou stranu se jedná o centralizaci. Do budoucna tak bude záležet na biskupech, jestli dají přednost ekonomické výhodnosti a centralizaci anebo větší svobodě při rozhodování,“ uvedl pro LN Tomáš Holub, generální sekretář České biskupské konference.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…