Církve nemají problém počkat si na peníze, tvrdí Klasnová

04.01.2012 17:48

Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová byla ve středu hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Řeč byla o církevních restitucích a proč její Věci veřejné najednou chtějí opět měnit předem dohodnuté.

Církve nemají problém počkat si na peníze, tvrdí Klasnová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

"My nezpochybňujeme církevní restituce, to rozhodně ne," řekl Klasnová. "Jsme pro okamžité odblokování majetku a jeho navrácení. Navrhujeme naturálie vyplatit hned a s financemi počkat, až když nebude hospodářský růst v záporných číslech."

Podle Klasnové Věci veřejné chtěly další podrobnější diskusi o církevních restitucích už v momentě, kdy se na zahájení jejich vyplácení dohodly s koaličními partnery. A ten čas nastal teď. "Nepředpokládám, že týden k seriózní diskusi něčemu ublíží," podotkla Klasnová.

Moderátor Martin Veselovský citoval v reakci na toto vzkaz jednoho z posluchačů Radiožurnálu, který napsal na profil média na sociální síti Facebook. "Jsem zvědav, co by Věci veřejné řekly na to, kdyby jim někdo řekl: Ano, okradli jsme vás, ale teď nemáme peníze, tak vám to vrátíme, až nebude krize."

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Církev, co je tu dva tisíce let, si dva roky počká

Na to Klasnová reagovala připomenutím, že církevní restituce se pokoušely vyřešit všechy předešlé vlády, ale za více než 20 let se jednání nikdy nedostala tak daleko jako teď. Souhlas s návrhem už projevili i zástupci církví.

O posunutí doby splácení se prý Klasnová s některými představiteli církve bavila. "Odpovídali mi se smíchem. Pro církev, která je tu dva tisíce let, není problém počkat si dva tři roky," poznamenala. "Církve to chápou. Vědí, že ekonomická krize má dopad na všechny, tedy i na jejich věřící. Pro ně je zejména důležitá jistota. Chtějí potvrzení, že až se všechno podepíše, tak to opravdu bude platit."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…