Církvím začnou téct na účty miliony. Toto s nimi chtějí dělat

21.12.2013 21:47

Církvím mají ještě před vánočními svátky dorazit první peníze z finanční části vyrovnání mezi státem a církvemi. Jde o téměř 2 miliardy korun, přičemž 1,5 miliardy obdrží katolická církev. Bude se tak dít i dalších dvacet devět let, tak s tím počítá zákon. O tom, jak plánují představitelé církví naložit s finančními prostředky, informovala Česká televize.

Církvím začnou téct na účty miliony. Toto s nimi chtějí dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

"Preferujeme investice do vlastního majetku, aby se do budoucnosti získaly finanční prostředky. Pak je to podpora sociální práce a sociálních projektů," uvedl patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta. Dodejme, že husité inkasují 100 milionů ročně, plus navýšení o inflaci. Sociální demokraté však v rámci rodící se nové vlády ČSSD, ANO a lidovců usilují o změny v této finanční části narovnání, a pokud na ně církve přistoupí, mohou do budoucna dostávat i méně peněz.

Římskokatolická církev chce část peněz rozdat diecézím, které je investují do oprav budov. Některé na potřebné investice čekají již delší dobu. Mimo to vznikly také dva fondy. "První je Fond rezervy, který do budoucna má zachraňovat nějaké těžkosti, a druhý je Fond solidarity, kde se bohatší musí dělit s těmi chudšími," prozradil kardinál Dominik Duka.

Všude ale není tak jasno jako u katolíků a husitů. Představitelé pravoslavné církve se prozatím přou o to, kdo bude majetek spravovat. Našla se pak i církev - Bratrská jednota baptistů - která se finančního narovnání dobrovolně neúčastní a nemusí tedy přemýšlet, jak s majetkem naložit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…