Čistky se nedaří. Ústecká ČSSD vypověděla poslušnost Sobotkovi. Jaké páky nyní partaj má?

26.11.2014 7:57

Ústečtí sociální demokraté neposlechli svého oranžového guru a odmítli zrušit duchcovskou buňku ČSSD za to, že šla do komunální koalice s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Ve městě to celkově vře. Dělnická strana se cítí na koni. Bývalá starostka vše „kontroluje“. Podle některých kauza ukazuje na velký rozkol ve straně. Ta má potíže i v jiných severočeských městech.

Čistky se nedaří. Ústecká ČSSD vypověděla poslušnost Sobotkovi. Jaké páky nyní partaj má?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Špičky sociální demokracie trvají na odmítavém postoji vůči koalici, kterou vytvořila ČSSD v Duchcově na Teplicku. Ústečtí sociální demokraté měli buňku na svém pondělním jednání zrušit, ale neučinili tak. Nenašli u DSSS rozpor s programovým prohlášením ČSSD. „Trvám na tom, že jedinou adekvátní reakcí je zrušení místní organizace a odchod členů, kteří jednají proti principům a věrohodnosti ČSSD jako demokratické levicové strany,“ řekl Bohuslav Sobotka s tím, že na prosincovém jednání ústředního výkonného výboru strana závazně uloží ústecké krajské organizaci zjednat nápravu.

Donutí je? Nebo vítězí rozum?

Nyní se jejich prohřeškem bude zabývat politické grémium a v prosinci zmíněný Ústřední výkonný výbor ČSSD. Nejvyšší orgán mezi stranickými sjezdy se sejde 13. prosince v pražském hotelu Olšanka. „Vedení může mít tento požadavek, chápu, že z Prahy ta situace vypadá úplně jinak. Jestliže to dojde na ústřední výbor, tak nevidím důvod, proč bychom nehlasovali pro zrušení, ale musí nám to někdo nezpochybnitelně vysvětlit a zdůvodnit,“ uvedl k tomu děčínský sociální demokrat Jaroslav Foldyna, který je místopředsedou výkonného výboru ČSSD v Ústeckém kraji.

Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) je samozřejmě postojem krajských sociálních demokratů potěšena. Nejde od válu. To, že krajské vedení ČSSD v Ústeckém kraji odmítlo zrušit svoji duchcovskou organizaci a nevyloučit tamní členy za koalici s DSSS, považuje za vítězství rozumu. „Ukazuje se, že celostátní vedení socialistů v čele s premiérem Sobotkou, které tak urputně volalo po ´demokratických´ čistkách, nemusí vždy a za každou cenu prosadit svou vůli v regionech, jež se potýkají s velkými problémy například v otázce nepřizpůsobivých občanů,“ uvedl předseda dělníků Tomáš Vandas.

DSSS hodlá v duchcovské městské koalici prosazovat schválený program, který je zaměřen na řešení palčivých problémů ve městě: Zlepšení bezpečnostní situace, nulová tolerance pro všechny, kteří se nehodlají řídit zákony a vyhláškami, včetně represivních opatření. „Uděláme pořádek tam, kde minulé vedení Duchcova selhalo,“ uzavírá.   

Bývalá starostka stále aktivní

Podle současného starosty Zbyňka Šimbery (ČSSD) nebylo možné koalici bez DSSS na městě sestavit. „Strana je navíc legální, je oficiálně registrovaná,“ uvedl již dříve. „Dnešní divná koalice nebyla pro ČSSD jediným řešením. Byla pro pana starostu Šimberu ale tím nejpohodlnějším řešením,“ uvedla již dříve pro ParlamentníListy.cz bývalá starostka Duchcova Jitka Bártová.

Situace nedá spát ani nyní již jen zastupitelce Jitce Bártové. Ta vedla nejen s DSSS dalekosáhlé diskuze, řešila řadu názorových rozkolů, dokonce založila na Facebooku Duchcovské diskuzní fórum. Nyní se aktivně vyjadřuje i na profilu DSSS na sociální síti. Mimo jiné právě třeba k programovému prohlášení zdejší buňky dělníků. „Za sebe musím přiznat, že je to velmi pěkně sestavený program - je z valné části splněn již ve chvíli zveřejnění. Nevím, zda je to dáno neinformovaností nebo naopak velmi dobrou informovaností jeho sestavovatelů, ale na závěr už jen zmínka o starém duchcovském nádraží. Jeho koupě a obnova byla součástí koaliční smlouvy v uplynulém volebním období a podepsali ji i někteří členové koalice dnešní. Doufám tedy, že současná koalice nebude ke svým programovým slibům přistupovat stejně, jako někteří v minulém volebním období,“ popíchla zde mimo jiné.

V sedmičlenné radě Duchcova má ČSSD tři zástupce, stejně jako KSČM. Poslední místo připadlo DSSS. ČSSD má v zastupitelstvu celkem pět lidí, členy ČSSD jsou tři z nich. Kromě starosty Zbyňka Šimbery je to také Andrea Albertová a Jiří Chvojka. Ten získal mandát poté, co se ho vzdala bezpartijní Jindřiška Semelková.

Koalicí s DSSS a ČSSD se nyní zabývá i KSČM. Samotná DSSS k rudé partaji nemá výhrady. „Celý rok slibujeme našim voličům, že nepodpoříme bývalou starostku Bártovou, a tak bylo zcela jasné, že s její Šancí pro Duchcov do koalice určitě nepůjdeme a jiným způsobem to poskládat opravdu nešlo. I když to bude znít neuvěřitelně, tak jsme našli mnoho společných bodů, na kterých jsme se shodli a které společně i prosadíme,“ uvedl k tomu lídr duchcovské dělnické strany Jindřich Svoboda.

Potíže v sousedním Mostě

Klid není v ČSSD ani v nedalekém Mostě. Zde se na povrch dostaly vnitřní neshody mezi dlouholetými členy, a to poté, co strana v podstatě propadla v komunálních volbách a zůstane v opozici. Údajně jde o spor mezi frakcí někdejšího poslance Josefa Tancoše na jedné straně a jeho bývalého asistenta Martina Strakoše s náměstkem ministra Karlem Novotným na straně druhé. Podle portálu e-mostecko.cz se strana rozdělila na dva nesmiřitelné tábory. Dlouholeté spory uvnitř mostecké buňky vyvrcholily 11. listopadu na členské schůzi v mosteckém kulturním domě Meduza, kde se volilo mimo jiné i vedení místní organizace na další dva roky. Podle Tancoše zde měly být porušeny stanovy místní organizace ČSSD v Mostě a tím také hrubě porušeno právo člena ČSSD dokonce mít i svůj osobní názor.

Po okresní schůzi místních sociálních demokratů padla řada připomínek i na internetu. „Nebyl jsem až do konce, byl jsem tu zhruba 2,5 hodiny, a musím říct, že to byl nátěr. Jenom nevím, pro koho. Strana se rozpadá hlavně zevnitř, což považuji za totální selhání jednotlivců, kteří nemají disciplínu, viz Tancoš,“ komentoval své první dojmy například mostecký člen ČSSD Petr Václavík.

Karel Novotný, náměstek ministra obchodu a průmyslu a předtím náměstek mosteckého primátora, už rozkol v místní organizaci ČSSD dementoval. Údajně jen spolu s Martinem Strakošem chtěli dát prostor novým členům. Přirovnal záležitost k manželské hádce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…