Civilizační zamyšlení Davida Ratha: Místo svobody a prosperity je tu vykořisťování, represe a reálný socialismus

20.05.2016 13:29

Exhejtman Středočeského kraje a bývalý poslanec za ČSSD David Rath se na svém blogu na serveru iDnes.cz zamýšlí nad současnou zaměstnaností v České republice. „Míra nezaměstnanosti v Česku se přibližuje hranici takřka 100% zaměstnanosti, tedy stavu, že pracují všichni, kdo pracovat chtějí,“ uvedl.

Civilizační zamyšlení Davida Ratha: Místo svobody a prosperity je tu vykořisťování, represe a reálný socialismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath před soudní síní

„Mnohé firmy už začínají mediální ofenzivu, že nemají lidi a potřebují dovézt pracovní síly ze zahraničí, rozuměj ze zemí, kde jsou ještě chudší lidé, než jsme my. Prý potřebují další expanzi…“ poznamenává vzápětí. Podle něj je sice nízká míra nezaměstnanosti nepochybně lepší než vysoká nezaměstnanost, je však třeba uvádět, že u nás je dosahována díky mzdovému dumpingu. A ten je dle jeho názoru umocňován uměle vytvářenou „slabou“ korunou. „Nízká nezaměstnanost je díky chudobě (lacinosti) těch, kteří pracují,“ dodal.

Následně se zmínil o gigantickém skladu firmy Amazon nedaleko za Prahou. „Megaskladiště funguje především pro německou klientelu. Nadnárodnímu gigantu se vyplatí zásobovat německé zákazníky ze skladu v Česku u Prahy, a to jen proto, že český skladník a řidič dělají za zhruba třetinovou mzdu oproti německému zaměstnanci. Zajímavé by bylo zjistit, zda Amazon nakoupil alespoň za tržní cenu pozemek a nebyl taky příjemcem nějakých ‚dotací – úlev‘ opět vybraných z daní chudého obyvatelstva. Pokud ano, pak je to ukázka toho, jak velcí jsme troubové,“ nebere si servítky Rath.

Jak následně uvádí, český zaměstnanec je zhruba tři až čtyřikrát chudobnější než srovnatelný Němec. „České vlády dlouhodobě selhávají ve schopnosti přitahovat do Česka kvalitní investice. Tedy ty, které pro zemi přinesou nevyšší zisk a přitom mají nižší doprovodné negativní náklady, co se týče dopadů třeba do životního prostředí, nebo co do nebezpečnosti a náročnosti práce. V tomto ohledu je v podstatě nejlepší přitáhnout finančnictví, bohatší turisty a malé, střední podnikání,“ myslí si exhejtman.

Původní text ZDE.

Přes optimisticky vypadající čísla o nízké nezaměstnanosti a celkovém růstu HDP jdeme podle Ratha ve výsledku špatnou cestou. „Je to zase cesta do otroctví. I za socialismu ekonomika číselně rostla, ale lidé zůstávali chudí. Současný nárůst represe lidem zavírá ústa a ničí podnikatelskou iniciativu. Ani za totality jsme neměli tolik policistů, tolik vězňů, tolik odposlechů, tolik kamer a tolik úředníků. Nízké výdělky odsuzují lidi k údělu chudoby. Stahování skladů a montoven pak mění naše životní prostředí v těžko popsatelnou ohavnost. Čím dál tím víc se náš život začíná podobat tomu, jak jsme žili v podmínkách reálného socialismu. Sen o prosperující zemi s bohatými a svobodnými obyvateli, žijícími v harmonii s přírodou se rozplynul. Vítejte v zemi skladů, montoven a taky všudypřítomných úřadů a represe,“ uzavřel Rath.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…